Законът за мерките и действията по време на извънредното положение,

...
Законът за мерките и действията по време на извънредното положение,
Коментари Харесай

НОИ ще преизчисли пенсиите на около 258 хиляди работещи пенсионери

Законът за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година, бе обнародван в “Държавен вестник ” с дата 24.3.2020 година Според плануваното със закона ще бъдат преизчислени по длъжностен ред персоналните трудови пенсии на към 258 000 работещи пенсионери, които имат добит застрахователен стаж след 31 декември 2018 година, оповестиха от Национален осигурителен институт.

Преизчисляването ще се извърши: считано от 1 април 2020 г.; единствено с застрахователен стаж, добит след пенсионирането, надлежно – след последното преизчисляване на пенсията; съгласно осигурителните данни, постъпили от осигурителите и самоосигуряващите се лица, в това число и за месец март 2020 година, които следва да постъпят в осведомителната система/регистрите на Националния застрахователен институт (НОИ) най-рано в края на април 2020 година Обработката ще се реализира поетапно при съблюдаване на открития в Кодекса за обществено обезпечаване 4-месечен период.

За осъщественото преизчисляване Национален осигурителен институт ще постанови разпоредби, които ще бъдат изпращани на лицата с предложена поща с противоположна квитанция, а също по този начин ще бъдат налични посредством електронната услуга „ Справка за издадени пенсионни разпоредби по ЕГН и ПИК “ на уеб страницата на института от 1 юни 2020 година

Пенсиите на пенсионерите, които са подали заявки за служебно преизчисляване на пенсиите им през 2019 година (91 129 лица), както и тези, които са поискали такова преизчисляване в интервала от началото на 2020 година до въвеждане на изключителното състояние на 13 март (56 591 лица) т.г. ще бъдат преизчислявани, според декларираното от лицата, т.е. от първо число на месеца, идващ месеца на подаване на заявката в съответната година.

С оглед на това, пенсионерите би трябвало да имат поради, че от 24 март 2020 година в приемните на Национален осигурителен институт няма да бъдат одобрявани заявки на книжен притежател за преизчисляване на пенсиите с застрахователен стаж и/или застрахователен приход, добити след пенсионирането (заявления мостри УП-26 и УП-26.1).

Според новия закон експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност/вид и степен на увреждане, при които срокът на неработоспособност изтича по време на деяние на закона, ще бъдат с продължено деяние до два месеца след анулацията на изключителното състояние. Във връзка с това, Национален осигурителен институт ще промени служебно периода на отпуснатите на съответните лица инвалидни пенсии и добавки за непозната помощ съгласно продълженото деяние на експертните решения.

Считано от 24 март т.г. подаването на документи, свързани с разпределяне и погашение на паричните компенсации за безработица на книжен притежател, ще се прави в дирекциите „ Бюро по труда “ (ДБТ). В Национален осигурителен институт ще се одобряват единствено документи, подадени по електронен път с дипломиран електронен автограф или с личен идентификационен код (ПИК), публикуван от Националния застрахователен институт. Подадените на книжен притежател в ДБТ документи, дружно с приложенията към тях, ще бъдат изпращани в териториалните поделения на Национален осигурителен институт от съответното ДБТ посредством Системата за електронен продан на известия (СЕОС) или посредством Системата за несъмнено електронно връчване (ССЕВ) в края на всеки работен ден, само че не по-късно от 3 дни от приемането им.

За интервала на въведеното от 13 март 2020 година изключително състояние, само че за не повече от 3 месеца, Национален осигурителен институт ще превежда 60 на 100 от размера на осигурителния приход за месец януари 2020 година, за обезпечени лица. Правоимащите осигурители следва да се дефинират с акт на Министерския съвет. Средствата се превеждат по банков път на съответния застраховател в период до 5 работни дни въз основа на предоставена от Агенцията по заетостта писмена информация. Средствата са за сметка на фонд „ Безработица “ на държавното публично обезпечаване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР