Законът за личния фалит е ключов по отношение на второто

...
Законът за личния фалит е ключов по отношение на второто
Коментари Харесай

Министър Пулев: Приемането на закона за личния фалит е за Плана за възстановяване

„ Законът за персоналния банкрут е основен във връзка с второто заплащане по Националния проект за възобновяване и резистентност. Ако той не се одобри, няма да има заплащане “. Това бе един от трите акцента, които министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев изведе по отношение на нуждата за приемане на Закон за неплатежоспособност на физическите лица по време на представянето на проектозакона в Министерството на правораздаването през днешния ден, оповестиха от министерството.

Вторият акцент бе по отношение на неналичието на законодателство за свръхзадлъжнялостта на жителите. „ България е единствената държава-членка на Европейски Съюз, която няма сходно законодателство. Ние желаеме да бъдем третирани като европейци, а в това време нямаме това значимо законодателство, с което да подкрепим жителите “, безапелационен бе министърът. Не на последно място той означи, че проектозаконът ще поддържа елементарния български жител, който е безкористен длъжник.

„ Законът за частния банкрут е една рамка за втори късмет на елементарния човек, който по една или друга причина е влезнал в дългова серпантина и не може да води естествен живот. Той е изключен от системата, изключен е от пазара на труда, в някои случаи е изключен даже от опазването на здравето. Това е втори късмет за фамилиите, които са поели риск да обезпечат дом с ипотечен заем за себе си и децата си, хора, които са вложили в обучение на децата си, само че по една или друга причина не могат да си обслужват отговорностите “, сподели Пулев.
Той акцентира, че е извънредно значимо да се откри баланс за всички заинтригувани страни в процеса и моли към всички бъдещи народни представители за основаване на условия на работещ парламент, с цел да бъде разискван и признат проектозакона. „ Депутатите би трябвало да покажат нужната сензитивност към хората “, безапелационен бе той.

Законът за персоналния банкрут планува произвеждане, което да опрощава отговорности на изпаднали в неплатежоспособност физически лица и да завършва в период от три години. Той ще пази добросъвестните длъжници, които не могат да погасяват отговорностите си, заради настъпване на неподходящи събития като да вземем за пример краткотрайна или трайна загуба на продуктивност, болест, разлъка в фамилията, загуба на работа или имущество и други Производството ще бъде непринудено и ще се образува по искане на длъжника, предопределено единствено за добросъвестните длъжници, дефинирани в закона. Ако съдът обаче откри, че длъжникът е несъстоятелен и няма имущество, произвеждане няма да се образува. Предвижда се 10-годишен период, в който да може да се предложи проект за осъществяване и заплащане към кредиторите, както и да изиска формиране на произвеждане, в случай че придобие секвестируемо имущество. При задлъжнялост с повече от 10 минимални работни заплати и неспособност за връщане в границите на шест месеца, се планува право за задействане на произвеждане по неплатежоспособност.

Приемането на Закон за несъстоятелността на физическите лица (Закон за персоналния фалит) е заложен за България по осъществяване на Реформа 11: Разрастване България по Националния проект за възобновяване и резистентност, чиито главните цели са да способства икономическото и обществено възобновяване от рецесиите и да сътвори по-устойчива и обективна стопанска система.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР