Законът за хората с увреждания финансово подпомага 600 000 През

...
Законът за хората с увреждания финансово подпомага 600 000 През
Коментари Харесай

През 2019 г. ще бъде разработен и приет Закон за детето и...

Законът за хората с увреждания финансово подкрепя 600 000

През 2019 година ще се приготви и одобри заложеният в управническата стратегия Закон за детето и фамилията. Това заяви пред публицисти общественият министър Бисер Петков, който направи доклад на миналата 2018 година и очерта целите на министерството за идната година, съобщи Българска телеграфна агенция, представена от Nova.

" Предстои в къси периоди да бъде готова и одобрена и подзаконовата уредба към новото законодателство за хората с увреждания ", сподели още министър Петков.

" Равносметката на министерството за отминаващата 2018-а е основна откъм промени за уязвимите групи и в частност хората с увреждания, сподели Бисер Петков. Той напомни, че бяха признати законите за хората с увреждания, за предприятията на обществената и солидарната стопанска система, а към този момент на първо четене в Социалната комисия на Народно събрание мина и Законът за обществените услуги, който евентуално ще бъде дефинитивно признат при започване на идната година. Дневният ред на министерството главно се доминираше от настояванията на хората с увреждания ", сподели още министър Бисер Петков.

От началото на 2019 година ще започва услугата патронажна грижа, посредством която възрастни хора ще бъдат подкрепени от медицински лица с мобилна почасова грижа. Ресурсът е 46 милиона лв. и е ориентиран към 17-18 000 души.

По отношение на пазара на труда министър Бисер Петков регистрира направените нормативни промени поради дефицита на работна мощ. Той напомни направеното за облекчение на процедурите за претовареност на жители от трети страни, както и подписаните спогодби с Армения и Молдова.

Предстоят спогодби с Украйна, Грузия и Беларус. Трудовите спогодби вървят редом със спогодби за осигурителните връзки. Бисер Петков регистрира осведомителни акции и срещи с българи в чужбина във Виена и Лондон. Срещите ще продължат и идната година в Хага, Мюнхен, Лондон и в други места. Връщането на българите от чужбина е най-перспективната, най-важната посока за решение на проблемите на пазара на труда и демографията, означи Бисер Петков.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР