Закъснял летен грип удря всеки трети. Най-много са заболелите в

...
Закъснял летен грип удря всеки трети. Най-много са заболелите в
Коментари Харесай

Закъснял летен грип удря всеки трети

Закъснял летен грип удря всеки трети. Най-много са заболелите в София и Варна през последната седмица, написа „ Монитор “.

Става въпрос за нов вирус. Заразата стартира с хрема, следва суха кашлица, която продължава най-малко една седмица. Това посочи националният съветник по микробиология и шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев и разясни, че в някои случаи може да се появи и висока температура. За 161 случаи с такава демонстрация са съобщили общопрактикуващите лекари в последната седмица в Столичната районна здравна ревизия.

Лекари разясниха, че множеството заболели в София се самолекуват и изобщо не стигат до кабинетите.

Близо три пъти се е нараснал броят на засегнатите от остри респираторни болести и във Варна през последната седмица. В града и региона са регистрирани 79 заболели в последната седмица при 28 за седмица по-рано.

По данни на епидемиолозите през последната седмица е регистриран 1 случай на характерен грип. Във Варненско 17 души са с затруднения от респираторни те болести, като деветима от тях са с бронхити, а други 8 души са развили пневмонии. Подобна е обстановката и в останалиет области на страната.

Със започване на образователната година се чака случаите да бележат растеж, защото децата, изключително по-малките, които имат и по-незряла имунна система, ще си обменят вируса интензивно, предизвести проф. Тодор Кантарджиев. Има нарастване и на ентероколитите. При тях ще има взрив при започване на образователната година поради интензивното другарство на учениците, сподели още той.

Регионалните здравни инспекции регистрират повишен брой инфектирани и преболедували от чревни инфекции. В София те са били 66 против 55 от предходните седем дни. От тях най-вече са ентероколитите – 56 ротавирусните ентерити са 7, има и един болен от дизентерия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР