Закъснението с Плана за възстановяване и устойчивост беше техническо изоставане

...
Закъснението с Плана за възстановяване и устойчивост беше техническо изоставане
Коментари Харесай

Петър Витанов: Нов пакет енергийни санкции срещу Русия трудно ще бъде подкрепен единодушно в ЕС


Закъснението с Плана за възобновяване и резистентност беше техническо закъснение в резултат на политическата неустойчивост у нас. Предишното постоянно държавно управление не го внесе в период, а служебните държавни управления изгубиха още няколко месеца, с цел да го пренапишат. Това сподели пред Българска национална телевизия ръководителят на Групата на българските социалисти в Екологичен потенциал Петър Витанов.

Според него визитата на Урсула фон дер Лайън е общоприета процедура, а средствата, които се чака да получим по проекта, имат за цел да подкрепят българската стопанска система в прехода към декарбонизация и енергийна промяна.

„ Искрено се надявам, че проектът не се употребява като инструмент за въздействие във връзка с рухване на българското несъгласие за участието на Република Северна Македония в Европейски Съюз, това е в прорез с разбиранията ми за правене на политика “, сподели евродепутатът.

Той акцентира, че Европейски Съюз държи договарянията да стартират по-бързо и поради обстановката в Украйна.

„ Важно е този район да бъде интегриран, защото е обект на въздействия от голям брой разнообразни международни и районни сили – Китай, Турция, Съединени американски щати, Русия. От тази позиция Европейски Съюз желае по-бързо решение – да се даде вяра на този район, че в някакъв обозрим миг ще стане част от огромното европейско семейство “, съобщи Петър Витанов.

„ В България дебатът малко се промени, стартира да битува разбирането, че всяка договорка със Северна Македония би била изменничество. А не би следвало да е по този начин, тъй като в действителност огромната цел на България е да реализираме съглашение “

Витанов дефинира като проблем неналичието на информация и обстоятелството, че не знаем на какъв стадий са договарянията, което буди съмнение. Той акцентира, че няма по какъв начин Европейския съюз да бъде поръчител за връзките сред двете страни, каквато е тезата на българския министър ръководител. „ Словения и Хърватия не престават да имат териториални разногласия, което демонстрира, че Европейски Съюз към момента не може да откри пътя, който да ги сплоти. Когато има нерешени въпроси преди участието, те не намират по натурален път своето позволение “, счита Петър Витанов.

По мотив обстановката в Украйна и идващите дейности на Европейския съюз, той изрази подозрения, че Европа елементарно ще се сплоти към нов пакет от наказания.

„ Нови наказания против Русия евентуално ще има, само че всеки идващ пакет ще бъде все по-трудно одобряван. Енергийните наказания засягат непропорционално другите страни-членки. Държави като България и Унгария, които са доста по-силно подвластни от съветските енергийни запаси, ще бъдат по-тежко наранени даже от тези, върху които се постановат глобите. Направи се опит да има ембарго на газа, на нуклеарното гориво, на петрола, само че това не се случи. И то не тъй като не желаеме да бъдем солидарни, а тъй като това би провокирало едно икономическо самоубийство на част от страните-членки на Европейски Съюз “, безапелационен е Витанов.

„ Като част от Европейски Съюз и НАТО България няма по какъв начин да остане неутрална в спора, тя към този момент е взела страна. Но всяка страна има право да избере метода. Англия е избрала да праща оръжие, само че да не приема бежанци. България към този момент възприема по-хуманитарния метод. Тук има съвсем 100 000 души, за които се грижим да имат храна, заслон и съответните условия да останат. Решение на самата страна е по какъв метод да оказва помощ “, разяснява социалистът.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР