Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит.

...
Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен фалит.
Коментари Харесай

Германия спечелила €3 млрд. от дълговата криза в Гърция

Закъсала Гърция бе избавена общо три пъти от държавен банкрут . Но и спасителите ѝ извлякоха изгоди: от 2010 година насам Германия е спечелила близо 3 милиарда евро от помощите за Гърция, оповестява Money.bg.

Германия явно извлича големи изгоди от милиардните помощи за Гърция. Oт 2010 година насам в немския бюджет са се влели общо 2,9 милиарда евро облаги от лихви .

Това излиза наяве от отговор на федералното държавно управление на питане на Зелените.

Откъде идват тези близо 3 милиарда?

Ето и съответните цифри: немският бюджет е спечелил най-вече от покупките на гръцки държавни облигации в границите на програмата " Securities Market Programme " (SMP). Печалбите от покупката на облигации, насъбрани до 2017 година в немската Бундесбанк, възлизат на 3,4 милиарда евро. Само през 2013 и 2014 година облагите са били преведени на Eвропейския избавителен фонд (ESM) и на самата Гърция. Така под линия остава чиста облага в размер на 2,5 милиарда евро . Към тази сума се прибавят 400 милиона евро облаги от лихви по заем на държавната банка за възобновяване и развиване KfW.

" Противно на всички популяризирани легенди, Германия явно е извлякла големи изгоди от гръцката рецесия ", споделя в тази връзка немският политик от партията на Зелените Свен-Кристиан Киндлер. Не е обикновено немското държавно управление да санира държавния бюджет с облаги , насъбрани около рецесията в Гърция, прибавя специалистът по бюджетните въпроси.

От 2010 година насам Гърция е подвластна от финансовата поддръжка на МВФ и на европейските си сътрудници. В подмяна на по-евтини заеми в размер на близо 274 милиарда евро страната се задължи да вкара строги ограничения за икономии и да организира структурни промени . По данни на Европейска комисия единствено през последните три години в Гърция са били осъществени 450 такива ограничения.

Край на помощите

Срокът на сегашната помощна стратегия в размер на 86 милиарда евро изтича на 20 август, а през днешния ден (21 юни) финансовите министри от еврозоната договарят изискванията за дефинитивно преустановяване на помощите.

Междувременно Гърция още веднъж отбелязва икономически приръст и даже бюджетен остатък . Ако изключим, естествено, обслужването на задълженията.

Въпреки това икономическото състояние е всичко друго, само че не и розово: всеки пети грък е незает, а държавните задължения съставляват към 180 % от Брутният вътрешен продукт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР