[Захарни заводи] Една от най-старите български компании. Най-големият комплекс в

...
[Захарни заводи] Една от най-старите български компании. Най-големият комплекс в
Коментари Харесай

Традиции, качество, иновации. От ЗАХАРНИ ЗАВОДИ

[Захарни заводи] Една от най-старите български компании. Най-големият комплекс в България за произвеждане на хранителни артикули. Една от 25-те най-големи холдингови структури в страната. Това са част от определенията за групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ.

Основана през 1912 година под името " Българо-чехско сдружение за захарна промишленост ", компанията изминава дълъг път. Национализирана е през 1948 и е приватизирана през 2002 година с напълно български капитал. Днес " Захарни фабрики " АД е обществена холдингова конструкция, в която влизат предприятия за произвеждане на захар, захарни произведения, етилов алкохол и високопротеинов фураж, за опаковки, сила, ремонтно-механични услуги.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Единственият производител на захар

Над 50% от консолидираните доходи на холдинга идват от производството и търговия на захар. Компанията е освен най-старият, само че и единственият работещ производител на захар в България. Построен през 1913 година, през днешния ден заводът съчетава съвременни технологии с автоматизирано ръководство на процесите. С 250 000 тона годишен потенциал за произвеждане на бяла рафинирана захар и със складово стопанство за предпазване на 40 000 тона насипна и 8000 тона пакетирана захар групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ откликва на потребностите и на корпоративни клиенти, и на ритейла и е знак на " захарната столица на България " - град Горна Оряховица. От 2007 година холдингът продава захарта, която създава, под марката " Сладея " - най-известната и най-често купуваната марка захар в България, съгласно национално представително изследване, извършено от " BluePoint България " през ноември 2016 година

Двадесет % от консолидираните доходи на групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ се генерират от бизнеса с етилов алкохол, като над 80% от продажбите са за външни пазари. Построен през 1923 година, през днешния ден Заводът за алкохол е напълно освежен и образец за съвременно произвеждане. През 2017 година по украински план е построена високотехнологична и изцяло автоматизирана апаратура за произвеждане на обезводнен етилов алкохол с потенциалът 60 хиляди литра за 24 часа. Качествено нов артикул, повишен индустриален потенциал и доста понижени енергийни разноски прибавят още преимущества за инсталацията.

[Захарни заводи]

За няколко генерации

Бизнесът със захарни произведения е лицето на групата пред българския консуматор. Заводът за захарни произведения има обособени производства на карамелажни, желирани, дъвчащи и здравословни бонбони, локум, халва, вафли. Инвестициите в новаторски артикули, модерното съоръжение и актуалните технологии дефинират новаторската политика на компанията при захарните произведения.

ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е най-големият производител на твърди бонбони, меки бонбони, халва и локум в България по данни на " Nielsen България ". Компанията е пазарен водач с дял в размер, вариращ от 25% до 82% в другите продуктови категории.

В своята дълга и изпълнена с провокации история, компанията е основала артикули и марки, обичани от генерации българи. " Лукчета ", " Лимонови резанки ", локум и халва " Сладки времена " и " Ментина " са обичани артикули на дребни и огромни почитатели, както и пазарни водачи в своята категория.

Заводът за опаковки, Ремонтно-механичният цех, топлоелектрическата централа допълват бизнеса на групата, уголемяват кръга от клиенти и утвърждават устойчивия й бизнес.

Признание и зад граница

Продажбите зад граница също са самопризнание за качествата на продуктите на групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ. Над 80% от продажбите на етилов алкохол се осъществят на задгранични пазари - Румъния, Гърция, Хърватска, Испания, Италия, Естония, Турция, Молдова, Косово, Албания. Качественият артикул и гъвкавата комерсиална политика подсигуряват експортни продажби на над 22 млн. литра годишно.

15% от създадените от групата захарни произведения също напущат рамките на страната. Основните експортни пазари са Румъния, Гърция и Русия. Продуктите на ЗАХАРНИ ЗАВОДИ се продават и в Йордания, Бахрейн, Саудитска Арабия, Китай. Целенасочената маркетингова политика на сдружението разрешава основаване на нови произведения за някои от задграничните пазари, съобразени с усетите, навиците и спецификата на потребителското търсене в съответната страна.

Произведената от компанията захар се продава най-вече на българския пазар, само че през 2019 година групата осъществя и 10% от продажбите си на експортни клиенти. На фокус са пазарите в Румъния и Гърция.

Най-доброто следва

От приватизацията до през днешния ден в групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ са вложени над 100 милиона лв. - в съвременно съоръжение, новаторски технологии, развиване на човешките запаси и за запазване на околната среда. За деветмесечието на 2019 година междинната работна заплата в групата ЗАХАРНИ ЗАВОДИ е 1 287 лева и е повишена с над 23% по отношение на миналата година. Повишаването на междинната работна заплата до равнище над междинната за страната е един от инструментите за привличане и задържане на чиновници с знания, опит и експертиза.

Предстои разширение на бизнеса посредством увеличение на експортните продажби, следващи вложения в съвременни технологии и нови артикули, реконструкции за повишение на енергийна успеваемост и произвеждане на зелена сила. Групата ще продължи да търси баланс сред младите фрагменти, които зареждат компанията с доста възторг и сила, и опитните чиновници, които пазят традициите и сполучливо предават знанията си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР