Захариева: През 2019 г. Скопие и Тирана да започнат преговори

...
Захариева: През 2019 г. Скопие и Тирана да започнат преговори
Коментари Харесай

Захариева: През 2019 г. Скопие и Тирана да започнат преговори с ЕС

Захариева: През 2019 година Скопие и Тирана да стартират договаряния с Европейски Съюз
Министрите на външните работи на България, Гърция, Румъния и Хърватия - Екатерина Захариева, Никос Кодзияс, Теодор Мелешкану и Мария Пейчинович-Бурич, организираха четиристранна среща в Ню Йорк, на която разискаха развиването на европейската интеграция на Западните Балкани и други въпроси от интернационалния дневен ред.

Това е втора сходна среща в този формат в границите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

[b] “Колеги, доста е значимо да се продължи работата с нашите сътрудници от Западните Балкани. Следващата година е значимо да покажем, че Европейски Съюз държи на своите решения. Надявам се тогава да стартират договаряния за участие с Тирана и Скопие. А и двете страни би трябвало да покажат, че са подготвени да извършат промените ”, сподели Екатерина Захариева.[/b]

На 26 юни т.г. под председателството на Захариева държавите-членки реализираха компромис в Съвета “Общи въпроси ” на Европейски Съюз и дадоха зелена светлина за бъдещите договаряния за присъединение с Република Македония и Република Албания. “Съветът се съгласи да одобри позитивно напредъка и да отвори пътя за започване през юни 2019 година на договаряния за присъединение ”, бе записано в заключенията на Съвета.

Захариева посочи значимостта на референдума в Скопие за съглашението с Гърция, както и нуждата всички шест страни от района, които още не са членки на Европейски Съюз, да продължат за извършват промените и рекомендациите, с цел да има забележим прогрес.

Министър Мария Пейчинович-Бурич посочи, че от последната среща предходната година районът към този момент е доста изменен.

“Ще продължим положителната работа на България по време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ”, съобщи и румънският първи посланик Теодор Мелешкану.

Министър Никос Кодзияс предложи всички дружно да посетят Скопие и Тирана, с цел да покажат политическа поддръжка за тези страни.

Министър Захариева установи, че четиристранният формат е доста потребен и предложи той да бъде уголемен на всички равнища в министерствата от четирите страни. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР