Загриженост, че националните екоцели, обявени в Париж през 2015 г.,

...
Загриженост, че националните екоцели, обявени в Париж през 2015 г.,
Коментари Харесай

ЕП поиска край на субсидиите за фосилни горива до 2025 г.

Загриженост, че националните екоцели, оповестени в Париж през 2015 година, ще доведат до стопляне доста над три градуса до 2100 година спрямо прединдустриалните равнища, изрази Европарламентът в призната в четвъртък позиция за откриващата се на 31 октомври в Глазгоу Конференция на Организация на обединените нации по изменението на климата COP26.

Според евродепутатите Европейски Съюз би трябвало да остане международен водач в битката с изменението на климата и да се подсигурява, че пакетът " Подготвени за цел 55 до 2030 година " (Fit for 55 in 2030) е в цялостно сходство с Парижкото съглашение.

За да се форсира темпото на дейностите в региона на климата, евродепутатите желаят Европейски Съюз да размени настоящия 10-годишен проект с петгодишен период за всички страни. Те също по този начин декларират, че всички директни и непреки дотации за изкопаеми горива би трябвало да бъдат последователно отстранени в Европейски Съюз до 2025 година и приканват всички останали страни да подхващат сходни ограничения.

Членовете на Екологичен потенциал напомнят, че биоразнообразието играе решаваща роля в битката с световното стопляне и адаптирането към него, и акцентират, че решенията, учредени на природата, са печеливши за всички - такива, които включват отбрана, възобновяване и стабилно ръководство на уязвимите екосистеми.

Според членовете на Екологичен потенциал всички страни от Г-20 би трябвало да покажат световно водачество и да се ангажират да реализират индиферентност във връзка с климата най-късно до 2050 година Те също по този начин приканват Комисията да сътвори интернационален клуб по въпросите на климата дружно с други огромни емитенти на парникови газове (ПГ) за установяване на общи стандарти и повишение на упоритостите в целия свят, в това число посредством общ механизъм за поправяне на въглеродните излъчвания по границите.

Те приветстват присъединението на Съединени американски щати към Парижкото съглашение и уговорката на президента на Съединени американски щати Джо Байдън да понижи на половина излъчванията на парникови газове в Съединени американски щати до 2030 година спрямо 2005 година Евродепутатите чакат съответни политически ограничения и финансиране за постигането на тази цел.

Въпреки че членовете на Екологичен потенциал признават желанието на Китай да бъде градивен сътрудник в световните договаряния за климата, те са загрижени по отношение на зависимостта на страната от въглищата. Подчертава се позицията, че Китай би трябвало да усили упоритостта си и че неговите цели в региона на климата би трябвало да обгръщат всички излъчвания на парникови газове, а освен излъчванията на въглероден диоксид.

Евродепутатите декларират, че развитите страни би трябвало да изпълнят обещанието си да обезпечат най-малко 100 милиарда $ годишно за финансиране на битката с изменението на климата в разрастващите се страни, като тази сума би трябвало да се усили от 2025 година, когато и нововъзникващите стопански системи би трябвало да стартират да способстват. Трябва да бъде контрактувана пътна карта, която да очертае справедливия принос на всяка развита страна към този финансов проект. Те желаят също по този начин да се подсигурява, че всички разрастващи се страни ще могат да вземат участие в COP26 макар рестриктивните мерки, свързани с Covid-19.

Eвропарламентът упорства за по-амбициозно законодателство на Европейски Съюз в региона на климата и биологичното многообразие и на 28 ноември 2019 година разгласи изключителна обстановка в региона на климата. През юни 2021 година Екологичен потенциал одобри Европейския законодателен акт за климата. То трансформира политическия ангажимент на Европейския зелен пакт за климатична индиферентност на Европейски Съюз до 2050 година в обвързващо обвързване за Европейски Съюз и страните членки. Той също по този начин усилва задачата на Европейски Съюз за понижаване на излъчванията на парникови газове до 2030 година от 40 % на минимум 55 % спрямо нивото от 1990 година През юли 2021 година Комисията показа пакета " Подготвени за цел 55 през 2030 година ", с цел да даде опция на Европейски Съюз да реализира по-амбициозната цел за 2030 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР