Заглавие като Българска компания завладява Космоса за мнозина читатели може

...
Коментари Харесай

Новата българска мисия в Космоса

Заглавие като " Българска компания превзема Космоса " за мнозина читатели може и да наподобява пресилено. Но в тази ситуация на основаната преди шест години " ЕндуроСат " (EnduroSat) e правилно. Основателят й Райчо Райчев желае да направи Космоса наличен за доста компании посредством предлагането на нови споделени услуги през наносателитите си. Доказателство за капацитета на EnduroSat e и новата инвестиция в сдружението от 2 млн. евро от Neo Ventures, която го прави оценка на съвсем 50 млн. евро, а съгласно фонда компанията може да стане и първият български еднорог (стартираща компания с оценка над 1 милиарда долара).
Трето финансово зареждане
С новата си инвестиция делът на фонда в ЕnduroSat доближава близо 15%, което прави Neo Ventures втория максимален акционер след Райчо Райчев, който е мажоритарен притежател с малко над 50%. Това е третото инвестиране на фонда в галактическото сдружение - предходните бяха надлежно за 1 млн. евро в първите години на EnduroSat и 652 хиляди лева през 2020 година " ЕnduroSat ще се възползва от пропуща на Гугъл в бранша, с цел да нанесе снайперски прецизен удар в новия трилионен пазар на обмяна на недостъпни от земята данни ", съобщи пред " Капитал " ръководещият сътрудник в Neo Ventures Павел Езекиев. Той е още по-смел в прогнозите и споделя, че съгласно него екипът на компанията ще осъществя първия действителен български еднорог.

Акционери в българското сдружение " ЕндуроСат " са още съоснователят на компанията Станимир Ганчев, оперативният шеф Владислав Николов, немският фонд Freigeist (вложил предходната година 2 млн. евро), финансовата компания Trading 212, " Стелар сат " на основателите на Imperia Online Доброслав Димитров и Мони Дочев. Преди години EnduroSat получи финансиране в размер на над 1.2 млн. евро и от Европейската комисия по Инструмента за дребни и междинни предприятия по стратегия " Хоризонт 2020 ". Приходите на " ЕндуроСат " за последната публично регистрирана към този момент година - 2019 година, доближиха 2.6 млн. лева, с над 40% повече от предходната година, а за 2020 година съгласно неодитираните данни са 3.83 млн. лева
Споделено бъдеще
EnduroSat е учредена през 2015 година и създава наносателити, които летят в ниска околоземна орбита (най-често сред 500 и 650 км височина). В първите си години тя продава главно хардуер за спътници и самите наносателити, като клиентите ги изстрелват сами и употребяват съгласно своите потребности. В този бизнес компанията има към този момент над 100 клиента. Но задачата на Райчев постоянно е била да развие бизнеса в друга посока - да предлага лична споделена сателитна инфраструктура и програмен продукт на клиенти, които да могат да качват потребни товари на машините на EnduroSat.

" Чрез личните си спътници EnduroSat започва " Споделена услуга за изстрелване и интервенции в Космоса " (Shared Satellite Service), която дава опция на галактически компании, организации и университети да изстрелват свои потребни товари (камери, датчици, IoT системи, електроники, пробни апаратури) в орбита. Планът е да се основат доста по-достъпни галактически задачи, които да отворят път за ускорени нововъведения в Космоса ", съобщи пред " Капитал " Райчо Райчев. Но още по-големият пробив са софтуерните решения на компанията, които разрешават спътниците на EnduroSat да бъдат авансово конфигурирани да извършват разнообразни задачи и да поддържат в орбита доста и разнообразни потребни товари по едно и също време, без да се постанова трансформация на хардуера на спътника. " Тази технология прави допустимо непрекъснатото възстановяване на опциите на спътника в орбита, посредством софтуерни ъпдейти и приложения ", прецизира Райчев. Според него споделената сателитна услуга ще сътвори и неповторим по рода си общ пазар (marketplace) за галактически данни, в който стотици галактически датчици ще генерират гигабайти данни всеки ден, налични за директна визуализация и разбор посредством приложения. Така клиентите могат да бъдат най-различни - от галактически организации, през научни и университетски организации, до транспортни, логистични и енергийни компании.
Фотограф: EnduroSat
Първата задача на компанията, наречена Spartan, ще бъде изстреляна през юни от SpaceX. " Сателитът ще лети с напълно новото ни потомство софтуерно-дефинирани системи, а на борда си носи и 7 изцяло разнообразни потребни товара ", споделя Райчев. Компанията има и първите си клиенти за тези пилотни услуги - подписаните контракти са към този момент три, а в идващите седмици следва да се причислят още трима клиента. Според Райчев това потвърждава, че предлаганата услуга дава отговор на търсенето на пазара.
Капитал - брой 15
Новата инвестиция от Neo Ventures ще бъде употребена за разгръщане на екипа на компанията, който сега е към 75 души (в момента има редица отворени позиции в компанията в търсене на нови хора), както и за нови лаборатории за тестване и асемблиране на сателитни системи. Всички наносателити и разработки се вършат в България. " Целта ни е да можем да интегрираме спътници с потребни товари на наши клиенти оптимално бързо. В момента сътворяваме и цялата си облачна инфраструктура ", разяснява Райчев. Всички сателитни системи, основани от екипа на EnduroSat, дават отговор на най-строгите стандарти за тестване, избрани от Европейската галактическа организация и НАСА, добавя съоснователят на компанията.

Райчев не изключва разновидността скоро да има и в допълнение финансиране на компанията, като задачата е да има по една споделена сателитна задача на всеки 45 дни. В EnduroSat се надяват в идващите няколко години да доближат над 100 клиента на тези услуги. В последна сметка главната цел на Райчев и екипа му е да създадат Космоса наличен за доста повече започващи компании, компании за данни и по-големи галактически играчи. " 95% от всички галактически компании са в действителност data компании, които обаче би трябвало да основат свои извънредно комплицирани инфраструктури, с цел да могат да стигнат до самото предложение на данните. Чрез услугата ще създадем галактическите задачи стандартизирани и неведнъж по-лесни за крайните ни клиенти (космически компании, организации и университети), като им позволим да насочат голяма част от ресурса си в комерсиализацията на данните вместо в създаване на свои спътници ", добавя Райчев. Според него споделената сателитна услуга предлага над 5 пъти по-бърз достъп до орбита, клауд основани интервенции на потребните товари при цена, над 10 пъти по-ниска от общоприетата за обичайната наносателитна задача със сходна дълготрайност. По този метод всяка компания ще е наясно овреме какви ще са разноските й.
Q&A Райчо Райчев, съосновател на EnduroSatКак се развиват секторът и главните ви съперници? Секторът се развива ужасно динамично. Има доста и добре разрастващи се съперници в целия свят и на равнище задачи и на равнище сателитни системи. Основните ни съперници са компании от Западна Европа и Щатите. Към момента има планувани над 10 000 задачи с дребни и наносателити, които включват десетки сателитни съзвездия с приложения в връзка, наблюдаване на Земята от Космоса, IoT, блокчейн и други Космосът от дълго време е водещ софтуерен бранш и за всяка развита стопанска система той е приоритет. Ние непрестанно подобряваме технологиите си и нашият софтуерно дефиниран метод ни дава доста преимущество. Въпреки това, в случай че забавиш развойната си активност в този бранш, си заплашен от доста бърза загуба на пазар и позиции.Кои са главните пазари, върху които се фокусирате? В момента сме фокусирани върху галактическия бранш. Наши клиенти са над 100 организации в целия свят и включват частни галактически компании, галактически организации и водещи университети. Искрено се надявам скоро да имаме и български клиенти на услугите ни. С развиването на новата ни Shared Satellite услуга се надяваме да имаме и от ден на ден не-космически клиенти - компании за данни и разбор на данни, транспортни, логистични, енергийни научноизследователски компании. Всички те ще имат пряк достъп до нашия пазар за галактически данни и ще могат да усъвършенстват услугите си посредством настояща информация въз основата на стотици датчици в орбита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР