загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може

...
загиват и само бързо и стриктно прилагане на закона може
Коментари Харесай

WWF: Ето как да се реши задълбочаващият се проблем с Рилските езера

загиват и единствено бързо и прецизно използване на закона може да им даде късмет за живот, сигнализира интернационалната природозащитна организация WWF. Вече са нанесени доста увреждания и пораства броят на нарушаванията, които постановат всеобщият, механизиран достъп до Езерата да бъде преустановен, декларират от.

Основният проблем
Замърсяването на Езерата, водещо до тяхната или общо казано заблатяването им, е тежък екологичен проблем, за който от дълго време сигнализират природозащитни организации. Проблемът е и във фокуса на дирекцията на Национален парк “Рила ”. Еутрофикацията потвърдено е породена от дългогодишното всеобщо наличие на хора в циркуса на Седемте рилски езера. В последните години изискванията за локалната екосистема са в допълнение влошени поради непрестанно растящият човешки напън, обезпечен от лифта, прокаран до Езерата, както и от противозаконните джипове-таксита, които качват искащи да посетят мястото.
Как считат да решат казуса от?
Добре е, че управата на националния парк припознава казуса, споделя Добромир Добринов от WWF. За страдание обаче определеният метод за решаването му се оказва доста неправилен, учреден е на противозаконни практики и ще докара до в допълнение увреждане на парка. Изграждането на нова туристическа инфраструктура с тежка техника, без да бъдат в профил аргументите за казуса, единствено го утежнява, добавя Добринов.
Според WWF, нарушаванията на законите при реализация на плана на парковата дирекция за запазване на Езерата са следните:
1. Подходът на парковата дирекция да се търси отбрана на екосистемите, опазвани в националния парк, посредством човешка интервенция, нарушаваща тяхната непринуденост, е фундаментално неправилен. Той директно опонира на член 18 от Закона за предпазените територии (ЗЗТ): съществена цел на националните паркове е гарантиране протичане на естествените процеси в екосистемите и биологичното многообразие. Съгласно член 21 от същия закон, в националните паркове се не разрешава нарушение на естественото положение на водни площи, водни течения, техните крайбрежия и прилежащи територии, с изключение на в случаи на заплаха от наводнения, които могат да доведат до риск за живота и здравето на хората или настъпване на материални вреди. В несъгласие на това, дирекцията на парка планува създаване на пътеки от дребни камъни и разполагане на дървени парапети в прилежащи територии на езерата и по този метод е в директно нарушаване на посочения режим на парка.
2. Не е издадена заповед на министъра на околната среда и водите за одобряване на механически план за описаните в плана на парка действия.
На 11 септември тази година парковата дирекция организира среща със заинтригуваните страни, на която увери, че няма да се повреждат естествени местообитания, опазвани в Защитена зона “Рила ”, съвпадаща с границите на парка, само че не сподели къде тъкмо ще са новите каменни пътеки по отношение на местообитанията. На срещата стана ясно, че изпълнителите възнамеряват да употребяват скали и камъни от региона, с цел да изградят натрошена настилка за въпросните пътеки. Това е голямо количество скален материал, който ще се отнеме от територията на парка и ще трансформира региона в строителна площадка.
 Джип мина през крайници на служител на реда на път за Седемте рилски езера Джип мина през крайници на служител на реда на път за Седемте рилски езера
Джип е минал през крайници на служител на реда, охраняващ пътя за Седемте рилски езера, оповестиха от прокуратурата. В ранните часове през днешния ден служит...
По този метод предпазената територия и предпазената зона ще бъдат в допълнение повредени, а представителите на типове, които употребяват за леговище камъните или търсят там храна, ще бъдат унищожени. Това постанова изводът, че планът на Национален парк “Рила ” евентуално ще повреди естественото местообитание, за чието сякаш възстановяване е направен, както и други естествени местообитания и типове, опазвани в Защитена зона „ Рила “ и в националния парк, разяснява Добринов.

Ето какво оферират от WWF:
Реалните законови принадлежности за решаването на казуса с човешкия напън и контрола са следните:
1. Спиране на лифта от хижа Пионерска до хижа Рилски езера. То може да бъде осъществено от министъра на околната среда и водите на съображение член 79, алинея 1, т. 2 от Закон за защитените територии. Нарушението не е от в този момент - строителство на горната лифтова станция в рамките на парка е осъществено в нарушаване на възбраната за ново строителство в националните паркове по член 21, т. 1 от Закон за защитените територии.
 Приключи инспекция на реновирането на пътеките за Седемте рилски езера, ВАП има думата Приключи инспекция на реновирането на пътеките за Седемте рилски езера, ВАП има думата
Приключи инспекцията, разпоредена от Окръжна прокуратура-Кюстендил, по спрения план за реновиране на пътеките на Седемте рилски езера,...
2. Спиране на всички увреждащи парка действия. Министърът на околната среда и водите може да спре плана на парковата дирекция, употребата на лифта от хижа „ Пионерска “ до хижа „ Рилски езера “, както и придвижването на всички транспортни средства по пътя от “Пионерска ” до границите на парка, като се изключи тези, употребявани от държавни служби. Той може да направи това посредством акт за използване на административна насила, на съображение член 121, алинея 2 от Закона за биологичното многообразие - при пораждане на непосредствена заплаха от увреждане или заличаване на предпазени зони или на части от тях. Разпоредбата на член 121 е транспозиция от Директивата за местообитания на Европейски Съюз, която обезпечава невиждано равнище на отбрана, държи сметка единствено за съществуването на заплаха от увреждане на предпазена зона, без значение дали дейностите водещи до такова влияние, се правят във или отвън териториалните граници на предпазената зона, без значение какви актове за реализация на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти са издадени, дали те са законосъобразни, и прочие съображения от сходен темперамент.
3. Маркиране на пътеките за прилагане в прилежащите територии на езерата единствено с багра, нанесена на камъни на несъмнено разстояние един от различен по периферията на определената пътека.
4. Засилен надзор при придвижването на посетителите по новомаркираните пътеки.

WWF напомня, че още при започване на юли 2020 година сезира с посочените нагоре причини и Окръжна прокуратура Кюстендил, като добави и причини за евентуални закононарушения съгласно Наказателния кодекс - незаконно разваляне на предпазена територия и местообитания в предпазена зона. До този миг обаче няма никакъв отговор на сигнала на организацията, нито в общественото пространство има информация прокуратурата да е подхванала някакви стъпки за търсене на наказателна или административна отговорност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР