Заев на среща с партийни лидери за подготовка на референдумаПремиерът

...
Заев на среща с партийни лидери за подготовка на референдумаПремиерът
Коментари Харесай

Заев на среща с партийни лидери за подготовка на референдума

Заев на среща с партийни водачи за подготовка на референдума
Премиерът Зоран Заев предложения на среща през днешния ден в 18 часа в Клуба на депутатите водачите на политическите партии с повече от един народен представител в Народното събрание. Очаква се на срещата да бъде разисквано превъзмогването на разликите с опозицията към подготовката на референдума за Договора с Гърция, който би трябвало да се организира през есента.

Поканени на срещата са водачите на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, на ДСИ Али Ахмети, водачите на двете крила на Беса Билал Касами и Африм Гаши, на ДОМ Лиляна Поповска, на ДПА Мендух Тачи, на Алианс за албанците Зиядин Села на ЛДП Горан Милевски, на НСДП Тито Петковски и на СПМ Любисав Иванов - Дзинго.

За водачът на опозицията Мицкоски към момента няма публично удостоверение от партията. Присъствието си на срещата са удостоверили Ахмети от ДСИ Петковски от НСДП, който на срещата ще взе участие с Горан Мисовски, вицепрезидент и народен представител от тази партия, част от обединението на СДСМ, Поповска от ДОМ, която ще пристигна с депутатката Мая Морачанин...

Това е първата лидерската среща, която се организира в подобен състав т.е. да бъдат поканени и водачи на партии, които имат повече от един народен представител в Народното събрание.

Премиерът Заев насрочи лидерската среща, откакто бе посочено, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ ще блокира процеса за избор на членове на Държавната изборна комисия (ДИК), която би трябвало да провежда референдума за Договора за името с Гърция. Правителството през вчерашния ден предложи, а Народното събрание гласоподава нуждата от приемане на Избирателен кодекс. С него се планува състава на ДИК да се гласоподава с 61 гласа, а се заличава параграф 3 от член 27 - Комисията по въпросите за изборите да не преглежда предлагането. Измененията дефинитивно би трябвало да бъдат признати след съвещание на Комисията по европейските въпроси, за която нейният президент Артан Груби сподели, че към момента не се знае по кое време ще бъде планувано. Въпреки това, държавното управление и Народното събрание оставиха пространство измененията в изборния кодекс да не бъдат признати, в случай че се реализира компромис с опозицията на днешната лидерска среща.

Премиерът Зоран Заев на вчерашната конференция с еврокомисаря Йоханес Хан в Скопие разгласи, че лидерската среща ще бъде за превъзмогване на разликите с опозицията към подготовката за референдума, който следва в Република Македония. /БГНЕС/МИА
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР