Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора“. Това

...
Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за сектора“. Това
Коментари Харесай

Зам.-министър Неков към земеделците: Заедно ще създадем устойчиви политики за сектора

„ Заедно ще създадем здрави и устойчиви политики за бранша “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието доктор Момчил Неков пред 150 представители на бранш „ Земеделие “ по време на съвещание на Тематичната работна група  по разработване на Стратегическия проект по ОСП за интервала 2023 - 2027 година В работата на групата се включиха и заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представители на синдикатите.

 Заместник-министър Неков изясни, че се работи по образуване на нов дизайн интервенции на Стратегическия проект, обработват се всички оферти, направени от браншовите организации. „ На последващите съвещания ще предложим обезщетителните механизми и ставките по тях. Нашата цел е оптимално да удовлетворим упованията на бранша в границите на бюджета, с който разполагаме “, сподели той. Неков посочи, че идващите съвещания на Тематичната група ще бъдат извършени в къси шпации посред им, тъй че да могат да се прегледат всички елементи.

Зам.-министър Неков акцентира, че е значимо да се структурира разговора с сектора, тъй че да се подчертава освен на нужните средства и те да бъдат крайната му цел, а да са средство за качествено развиване на бранша. „ Дебатът за българското земеделие би трябвало да е оптимално потребен за фермерите и да включва необятен набор от тематики свързани с производството, преработката и предлагането на аграрни артикули и храни “, сподели той.

По време на траялото 6 часа видеоконферентно съвещание, бяха показани и разисквани обновените детайли и интервенции, планувани в плана на Стратегическия проект по ОСП 2023-2027 година Един от главните акценти, по време на дебата, бе подложен за прехвърлянето на познания в земеделието и нововъведенията в селското стопанство, консултантските услуги и професионалното образование и придобиване на умения. Зам.-министър Неков акцентира, че в Националната работа за препоръки в земеделието ще стартират да работят 28 мобилни офиси към към този момент съществуващите 28 регионални структури.

В рамките на втория панел, бяха коментирани спомагателното преразпределително подкрепяне на приходите за резистентност, както и определянето на горна граница и прогресивно понижаване на заплащанията. Засегнати бяха и тематиките за обвързаното с произвеждане подкрепяне по схемата овце-майки и/или кози-майки.

На работното съвещание се показаха и предложенията за дефиниции на: „ деен фермер “, „ земеделска активност “, „ хектар, позволен за подкрепяне “, „ земеделска повърхност “, които ще бъдат употребявани в Стратегическия проект на България по линия на ОСП за  2023-2027 година, както и използването на критериите за обществената конвенционалност. Най-силна поддръжка системата за обществена конвенционалност получи от представителя на синдикатите, като беше посочено, че поемането на обществени задължения е инструмент за изсветляване на бранша и откриване на действителностите по отношение на употребяваната работна ръка и заявените разноски за заетостта. В този подтекст бе сложена тематиката и за трудовата миграция, като зам.-министър Неков напомни, че е стихотворец ангажимент въпросите на сектора да бъдат сложени пред Министерство на труда и обществената политика.

Относно таваните за Директни заплащания беше реализиран консенсус с браншовите организации по отношение на записания текст в Коалиционното съглашение. Браншовите организации подчертаха, че е значимо да се уточняват употребяваните статистически данни във връзка с работната заплата в бранша, както и за размера на употребяваната земеделска повърхност за земеделска активност. Стана ясно, че следва дадените мнения да се вземат поради и да се откри компромисния вид, който да дава отговор, както на европейските регламенти, по този начин и на упованията на бранша. В този подтекст, зам.-министър Иван Христанов разяснява значимостта на срещите, които управлението на Министерство на земеделието организира с сектора. По думите му ще се търси консенсус сред всички заинтригувани страни и ще се вземат поради техните ползи.  Зам.-министър Стефан Бурджев, от своя страна акцентира, че показаните оферти са въз основата на предварителни планове и предстоят още разисквания.

В допълнение зам.-министър Неков акцентира, че в поддръжка на българските земеделци Министерство на земеделието е аргументирало нарастването на коронавирус ограниченията и оптималните прагове на помощта де минимис
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР