Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653

...
Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653
Коментари Харесай

Св. Мартин Изповедник

Заедно със свети Максим Изповедник римският папа свети Мартин (649–653 г.) защитавал същинското църковно обучение от лъжеучението на монотелитите. Еретиците били покровителствани и от император Констанс (641–668 г.), който споделял техните убеждения. Папа Мартин свикал в Рим поместен събор, на който ереста била наказана, а еретиците - предадени на анатема.
Като разбрал това, императорът обвинил папа Мартин в държавно закононарушение, в изменничество. По заповед на Констанс двамата бранители на православното обучение, Максим Изповедник и папа Мартин, били принудително закарани в Цариград, където били изтезавани и съдени като политически нарушители (553 г.). Положени били доста старания да се съгласят с учението на еретиците. И двамата обаче останали твърди в православните си убеждения и не престанали да изобличават лъжеучението на монотелитите.
 Св. свещеномъченик Артемон Св. свещеномъченик Артемон
През време на гонението против християните, подхванато по заповед на император Диоклетиан (284-305 г.), в Лаодикия живял благочестивият...
След като претърпял доста оскърбления и ограничения, папа Мартин бил изпратен на изгнание в Херсон Таврически (Крим), където след две години умрял, като до края на живота си останал хладнокръвен изповедник на православното обучение.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР