Заедно със Савина от Английската гимназия в Русе ще има

...
Заедно със Савина от Английската гимназия в Русе ще има
Коментари Харесай

Българчета отиват на учебно-тренировъчен лагер "Space Camp Turkey"

Заедно със Савина от Английската гимназия в Русе ще има още трима възпитаници на учебно-тренировъчния лагер " Space Camp Turkey " в Измир, Турция

" Искам да отида в космоса, само че не като екскурзиант, а да свърша нещо потребно там ". Това сподели 14-годишната Савина Илиева, която е ученичка в осми клас в Английската гимназия в Русе, съобщи Българска телеграфна агенция.

Момичето към този момент е направило първата дребна крачка към реализиране на фантазията си. Савина е спечелила цялостна стипендия за присъединяване в учебно-тренировъчния лагер " Space Camp Turkey " в Измир, Турция. Той е един от двата галактически центъра за образование в света, основан по модел на НАСА.

Лагерът е едноседмичен и ще се състои в края на юли тази година.

Заедно с още стотици претенденти Савина е взела участие в конкурс за есе. Темите, сред които можело да се избира, били три - " Представи си, че си основен готвач на галактически транспортен съд след 100 години. Какво е менюто през днешния ден и за какво? ", " Представи си, че Земята има галактически щит. От какво и по какъв начин ще ни защищава той? " и " Как проучването на космоса събира и разделя хората? ".

" Реших да се включа в състезанието по концепция на мой другар. Знаех, че в случай че ме одобрят и отида на този лагер, това ще е позитивно за мен, в случай че аплайвам в влиятелни университети ", изясни Савина.

По време на лагера ще има лекции, симулатори, както и други игри. Заедно с нея от Английската гимназия в Русе ще има още трима възпитаници.

" Моят другар, който ме стимулира, взе участие предходната година в този лагер. Беше доста удовлетворен, откакто се завърна от там. Разказа ми какво са правили, само че ми спести детайлностите, с цел да ми е забавно, когато отида ", изясни Савина.

Тя сподели, че по време на лагера ще има възпитаници от други страни, което е потребно за основаването и на нови другарства.

" Ще направя доста фотоси и ще описвам, като се върна ", показа Савина, която от дребна има интерес към космоса. " Любопитни са ми звездите, планетите, а най-много черните и червеевите дупки ", изясни момичето.

Така Савина написала есе на тематика " Как проучването на космоса събира и разделя хората? ".

" Космосът сплотява хората в една обща идея - за проучвания отвън Земята, за разкриване на различен живот и друга обитаема планета, тъй като нашата няма да ни поддържа постоянно. Но космосът и разединява. Използват се огромни естествени запаси за производството на роботи и машини. Много хора считат, че те би трябвало да бъдат вложени в изработката на нещо потребно тук на Земята. Така това повдига разногласия ", изяснява ученичката.

Савина споделя, че в бъдеще желае да работи в НАСА. Убедена е, че има и различен живот отвън нашата планета. " Мисля, че в космоса има различен тип живот. Според мен не сме единствените същества, които мислят рационално и са достигнали някаква еволюция. Някъде там, в тъмнината, има още нещо ", споделя загадъчно Савина, която е гледала доста филми за космоса.

" Смятам, че тези извънземни същества наподобяват хората, мислят като нас, само че евентуално на цвят са червени, жълти, оранжеви или зелени ", споделя ученичката и изяснява, че като приключи гимназията, ще кандидатства в университет с физика, астрономия и математика.

" Поне към този момент това ми е концепцията. Не съм доста добра по тези предмети, само че имам огромно предпочитание, поставям старания и от време на време ми се получава ", усмихва се Савина.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР