Задочното обучение по право ще остане още една година. То

...
Задочното обучение по право ще остане още една година. То
Коментари Харесай

Отмяната на задочното обучение по право се отлага с още година

Задочното образование по право ще остане още една година. То трябваше да отпадне още през актуалната образователна година, само че държавното управление реши да отсрочи смяната за 2018 - 2019 година. Сега министърът на образованието Красимир Вълчев предлага ново отсрочване за 2019 - 2020 година.

Мотивът е, че с изключение на условието право да се учи единствено в постоянна форма на образование, се вкарват и нови условия за хорариума по някои предмети, както и се дава опцията за профилирани магистратури. Университетите пък не били подготвени с образователните проекти, които да отразяват всички промени и за това им се дава още една година да ги трансформират.

В същото време в плана за банкет на първокурсници в университетите не са заложени бройки за задочно образование по право. Такива евентуално ще се появят в окончателния вид на държавното решение за броя на първокурсниците.

Комисията за отбрана от дискриминация постанови преди няколко дни, че условието право да се учи единствено в постоянна форма е дискриминационно. Това дава опция на кабинета напълно да анулира възбраната за задочно образование. Предстои да се вземе решение по въпроса, а в това време условието бъдещите адвокати да учат единствено в постоянна форма остава единствено на хартия.

Отпадането на задочното право беше гласувано с промени в разпоредба на просветителното министерство, признати от служебния кабинет на Огнян Герджиков. Тогава министър председателят, който е и учител по право в Софийския университет " Св. Климент Охридски ", разгласи, че е осъществил една своя фантазия. Според него, а и съгласно други адвокати, задочната форма на образование дава по-некачествено обучение на бъдещите адвокати.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР