Задава се Супермондиал за клубове, който трябва да стартира през

...
Задава се Супермондиал за клубове, който трябва да стартира през
Коментари Харесай

Футболът не отива на добре

Задава се Супермондиал за клубове, който би трябвало да започва през лятото на 2021 година. Цели 24 клуба ще си разпределят над 1 милиард евро. Бляскав шампионат на всеки четири години. Такива най-малко са проектите на ФИФА. Ако сте последователи на старите времена във футбола, то би трябвало да приемете действителността – романтиката в най-популярния спорт остава все по-назад. Така е, спор няма.

Истина също по този начин е, че това за романтиката се приказва от много време и е леко изтъркана фраза. Наскоро прелистих изявление на Франц Бекенбауер от 1989 година, в което се споделяше същото: романтиката от дълго време била умряла. Това тогава – в края на 80-те години. Но е реалност, че тези времена отминаха и към този момент всичко е пари. Милионите към този момент не значат нищо. Нещата нарастват неконтролируемо.

Супермондиал! Само по какъв начин звучи. Помните ли, когато трябваше да си " спестиш " няколко часа в учебно заведение, с цел да хванеш мача за Междуконтиненталната купа в Токио, който се излъчваше в нетипични часове у нас. Сега обаче ще има цялостен месец дуели, 24 клуба, големи суми, доста спонсори, всичко ще е съобразено с часовите пояси на огромните пазари и така нататък Лошо няма, само че от ФИФА обмислиха ли го добре?!

Част от чара на мачове като този за Междуконтиненталната купа или за Суперкупата на Европа се крие във опцията един шампионски тим да затвърди триумфа си, да покаже до каква степен е надградил своя мощен състав. А какво ще стане, когато цикълът при клубовете е четиригодишен за една такава купа? Представете си да вземем за пример през 2014 година Интер да защитаваше реномето си на победител в Шампионската лига от 2010 година. Та " нерадзурите " към този момент бяха напълно друг отбор по отношение на този на Ето'о, Снайдер, Жулио Сезар и така нататък Или Манчестър Юнайтед с Кристиано Роналдо, Рууд ван Нистелрой, Хуан Верон да гонеше международната клубна купа през 2003 година поради триумфа в Шампионската лига четири години по-рано. Има нещо сбъркано в цялата работа.

Напоследък се ускориха слуховете и за вероятен сюжет по друго направление – Суперлигата, която да трансформира Шампионската лига в нещо като НБА. Тоест, да има 20 суперклуба, които да играят всяка година между тях в един мултимилионен топ шампионат, който да излъчва най-хубавия измежду най-богатите. Някой в миналото беше споделил, че романтитката (пак стигаме до нея) във футбола свършила, когато за първи път картината от даден мач прекъснала, с цел да се излъчи телевизионна реклама.

На вас по какъв начин ви се коства концепцията на Аниели и сътрудниците му? Отделят се топ клубовете, играят си, всеки прибира по 900 милиона евро на сезон, а какво се случва с другите? Европейският първокласен футбол не е 20 клуба. Какво ще вършат всички останали? Къде ще е допирната точка сред тази нова Шампионска лига и останалите интернационалните клубни надпревари? Какво ще стане с вътрешните шампионати? Как ще бъде обезщетена голямата финансова разлика, която ще се сътвори сред тимовете, прибиращи по 900 милиона евро на сезон, и останалите, които не са в " масонската ложа "? Това наподобява утопично на пръв взор, само че пък кой знае какво ще донесе бъдещето и до каква степен в действителност ще стигнат стремежите на служителите от УЕФА.

Сещам се за думите на Дон Салюст при започване на " Лудостта на величията ", когато събираше налози от бедните: " Бедните би трябвало да са небогати, а богатите – богати. Това е ". Това е, да – както е тръгнало, в скоро време клубният футбол може да няма доста общо с откритите от десетилетия правила в него. Комерсиализацията, почнала с разширението на Шампионската лига и с правилото " Босман ", наподобява ще стигне до нови небивали небеса. И по този начин до каква степен?
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР