Задава се скок на данъчните оценкиНационалното сдружение на общините в

...
Задава се скок на данъчните оценкиНационалното сдружение на общините в
Коментари Харесай

В новия брой 17 на вестник БАНКЕРЪ, четете:

Задава се скок на данъчните оценки

Националното съдружие на общините в България е изпратило предложение до Министерството на финансите за основаването на работна група, която да разиска законови промени в определянето на данъчните оценки на недвижимите парцели. Това научи "БАНКЕРЪ " от собствен източник. Осъвременяването на оценките е от основна значимост, тъй като те не са пипани от 1998 година, а и практиката е изпъстрена с крещящи несъответствия, несъгласия и несправедливости. Според брокери на недвижими парцели настоящето равнище постоянно е десетина пъти под настоящото.

Финансовият министър Владислав Горанов също загатна в Народното събрание, че е пристигнало време за смяна на Закона за локалните налози и такси. Системата на имущественото облагане е изкривена и несъвършена. А за какво е по този начин четете във в. "БАНКЕРЪ ".

Машините възродиха износа

Износът е един от изпитаните мотори на стопанската система. Такъв е и за българската стопанска система. Макар че към момента в него доминират нискотехнологичните произведения - първични материали и материали, статистиката отбелязва, че делът на продуктите с висока добавена стойност последователно пораства. Стойността на изнесените наши капиталови артикули през 2017 година надвишават една четвърт от общия експорт. Готови произведения, машини, апарати и елементи за тях на обща стойност 13.5 милиарда лева са намерили купувачи в чужбина. А част от тези артикули са със лична марка, с по-голяма добавена стойност и са внесли повече доходи във компаниите производителки у нас, и са им обезпечили вложения за по-бързо развиване. Отчетеният растеж при капиталовите артикули е за сметка на каузи на суровините, на горивата, металите, на дрехи и текстил, и други.

Положителната смяна, съгласно анализаторите, е намаляването на смисъла на износа на нефтопродукти - двата съществени измежду тях са горивата и маслата. Вече трета година те отстъпват лидерското място в експортната ни листа на продукцията на електротехника и електроника и на машиностроенето.

Земеделско крушение с виенски привкус

Управниците ни не стопират да описват какъв брой добре се развива българската стопанска система, в какъв напредък е селското ни стопанство и какъв брой по-голям е от упования. Но през това време една от най-големите консервни заводи у нас - "Адела” в Ново село, отиде в историята. Активите й са разпределени сред три сдружения и трите оповестени в неплатежоспособност. По огромната част от тях са владеене на видинското сдружение с лимитирана отговорност "Пепер ленд ", ръководено от Димитър Гюров. Изграденото с европейски средства дружество, което бе стартирано с концепцията да бъде разширена остарялата фабрика "Адела ", подкрепена от обещанията на австрийски вложители, затъна в задължения и през днешния ден активите му ще бъдат продадени на търг от синдика Борис Борисов. Повече по тематиката в новия брой на "БАНКЕРЪ ".

На гол търбух – чифте компютри

Докато в Китай, Съединени американски щати и Япония вложиха в супермашини и компютри, технологии, галактически стратегии, ние на Балканите занапред правехме пречиствателни станции, подменяхме жп линиите или за първи път строяхме автомагистрали, разяснява министър председателят Бойко Борисов при откриването на Международната конференция "Формиране на цифровото бъдеще на Европа: Високопроизводителни калкулации за научни и промишлени приложения в извънреден мащаб ". Пак съгласно него: "Доста безнадеждно на пръв взор сме изостанали, само че пък в тази сфера със своите обичаи - тъй като, виждате, от Джон Атанасов до десетките български деца, които печелят и се връщат от олимпиади в света по математика, физика, със златни медали - имаме голям капацитет. С отделените средства, с тези районни центрове, с тези мощни процесорни системи, които ще бъдат изграждани, и ние имаме опит в това, с водещото начало на Германия, Франция и други европейски страни като високотехнологични, можем да се обединим, да сложим нужните пари и да се върнем назад до четвъртото място, където сме били. Сега сме отвън десетката “.

Че сме отвън десетката в тази област на Стария континент, е известно на всички. Как ще го променим?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР