Задава се разхлабване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно от

...
Задава се разхлабване на противоепидемичните мерки. Това стана ясно от
Коментари Харесай

Задава се разхлабване на мерките. Здравният министър се среща с представители на заведенията

Задава се разхлабване на противоепидемичните ограничения. Това стана ясно от изключителното съвещание, свикано от премиера Бойко Борисов. На него участваха здравните управляващи и представителите на Националния действен щаб.
От 4-ти февруари в класните стаи се връщат учениците от V до XII клас. В началото на идващия месец порти още веднъж ще могат да отварят залите за фитнес, спорт, танци и културни мероприятия. Ще отпаднат и рестриктивните мерки за магазините в огромните търговски центрове.

Все още не е напълно ясно какво ще се случи със затворените заведения в страната. По предписание на премиера здравният министър проф. Костадин Ангелов ще организира срещи с представителите на заведения за хранене, заведения и нощни клубове, на които ще се обсъдят разновидностите за действието им.

“Нека въпреки всичко си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в коли за спешна помощ, обикаляйки. Нямаше кревати в лечебните заведения, имаше хора, които прекараха доста тежко и се бореха за кревати. Това беше преди един месец. За наслада с нашите ограничения ние това го спряхме в границите на седмици”, уточни Борисов.

Той съобщи още, че при повишение на броя на инфектираните с ковид, заведенията ще би трябвало да бъдат затворени още веднъж. Борисов предизвести - следователно страната по-трудно ще може да изплаща помощ, тъй като ще са нужни известия ца това.

По време на работното заседание бяха регистрирани позитивните трендове по отношение на епидемиологичната конюнктура у нас. Към момента заболеваемостта на двуседмична база е под 100 на 100 000 души. България е една от четирите страни в Европейски Съюз, които попадат отвън алената зона. Притеснително обаче е разпространяването на новия вариант на COVID-19. Припомняме, че в края на предходната седмица публично бяха доказани осем случая на по-заразния вид.

“Необходимо е да се понижи скоростта на неговото разпространение”, показаха от Националния действен щаб и предложиха последователно разхлабване на противоепидемичните ограничения у нас. Ще бъдат подхванати дейности за издаване на нова заповед на здравния министър, с която отрицателен резултат от PCR тест ще бъде изцяло наложителен за влизащите на територията на страната жители на страните от Европейски Съюз, както и от трети страни.

“По този метод желаеме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските жители във връзка с внасянето на новия вид на ковид в страната “, съобщи министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР