Задържаният за убийството на велосипедист на пътя за „Маказа” Веждин

...
Задържаният за убийството на велосипедист на пътя за „Маказа” Веждин
Коментари Харесай

Съд със скандално решение за шведа, убил глухоням колоездач край Маказа

Задържаният за убийството на велосипедист на пътя за „ Маказа” Веждин С. излиза от ареста. Мярката му за неотклонение „ задържане под стража” бе анулирана от Апелативния съд в Пловдив. Вместо нея на 31-годишния шведски жител бе наложена парична гаранция в размер на 10 000 лв..

Магистратите постановиха и възбрана да напуща страната, написа 24rodopi.com.

Както към този момент писахме, още преди седмица отбраната на мъжа настоя той да получи „ подписка” или „ парична гаранция”, с претекст, че тя ще бъде платена незабавно поради „ постоянните финансови възможности” на самия обвинен и на неговия брат, който имал верига пицарии в Стокхолм. Окръжните магистрати в Кърджали обаче пратиха Веждин С. за непрекъснато в ареста.

„ Не съм схванал какво съм направил. Моля за лека мярка”, това съобщи в правосъдната зала в Кърджали шведският жител, който бе арестуван за злополуката край Загорско, при която почина 37-годишен велосипедист.

Срещу Веждин С. е повдигнато обвиняване за това, че през нощта на 14 против 15 юни по несъобразителност е предизвикал гибелта на велосипедист при злополука. Трупът на потърпевшия е открит в крайпътна канавка на сутринта, а причинителят е открит и арестуван четири дни по-късно.

Апелативните магистрати одобряват, че няма спор за съществуване на двете изискуеми от закона предпоставки за взимане на мярка за неотклонение, а точно, тежестта на закононарушението, за което се планува наказване отнемане от независимост и обосновано съмнение за авторство на действието. Съдиите преценят, че от данните по делото не се откриват заплаха обвинения да извърши закононарушение при по-лека мярка за неотклонение. Въззивният правосъден състав смята, че интензитетът на заплахата от укриване на обвинения не е задоволителен, с цел да се обоснове подобен риск защото той развива бизнес в България, има записана компания, не е напуснал страната след злополуката и не се е укрил в Швеция, чийто жител е, нито е направил опит да скрие автомобила, а е имал такава опция, защото е арестуван дни след злополуката.

Определението на Апелативния съд е дефинитивно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР