Задържаният по подозрения в тероризъм Науфал Захри е бил високо

...
Задържаният по подозрения в тероризъм Науфал Захри е бил високо
Коментари Харесай

Задържаният по подозрения в тероризъм Захри е бил високо в йерархията на ИДИЛ

Задържаният по съмнения в тероризъм Науфал Захри е бил високо в йерархията на Ислямска страна. Това заяви пред Българска национална телевизия Румяна Арнаудова прокурор във ВКП и началник на отдел " Противодействие на корупцията, проведената престъпност и тероризма ".Издирваният от Интерпол мароканец ще остане в ареста до 90 дни и в този период ще бъде уредена екстрадицията му в Мароко, посочи Арнаудова. Тя удостовери, че Захри е арестуван на българската граница още на 13 януари. Какъв е бил пътят на търсения мароканец и какви са доказателствата против него споделя Тихомир Игнатов.

Лицето се търси за сформиране на група и подготовка за осъществяване на терористични дейности, незаконно потребление и владение на огнестрелни оръжия. Има информация от службите, че Захри целял да посегне на националната сигурност в Мароко. Той е осигурявал финансиране, както и е отговарял за набирането на нови попълнения в редиците на " Ислямска страна ". На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съидейници на лицето. Те свидетелстват за това, че той е извънредно предан член на " Ислямска страна ".

При престоя на арестувания в бежанския център е имало 5 разнообразни документа за идентичност - сирийска персонална карта, сирийски паспорт, испанска персонална карта, документ за фамилно състояние, както и сирийска шофьорска брошура. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преработени, фотографията е била подправена. Захри е разпознат от службите с помощта на лицево-идентификационна информация.
Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, началник на отдел " Противодействие на корупцията, проведената престъпност и тероризма ":,В съда в Ал Риад са били разпитани двама съидейници на лицето, което ние в този момент сме задържали. И те също свидетелстват за това, че той е извънредно предан член на " Ислямска страна ". Това лице е задоволително високо в йерархията, съгласно техните показания, в структурата на Ислямска страна защото той, демонстративно, като се изключи че е носел муниции и голям брой гранати е носел и колан за самовзривяване. "
Пътят на Захри стартира от Меядин. След рухването на Рака това една от последните опорни точки на терористите. Именно там са съсредоточени огромна част от най-елитните бойци. Заради провалите огромна част от тях потеглят към спящите кафези на територията на Ирак, Турция и Западна Европа. Смята се, че сега Швеция е едно от местата, където има огромна спяща терористична клетка. България може да определим като директна точка в маршрута, а другояче юристът на Захри съобщи, че няма срещу той да остане в ареста и упорства само за по-бърза екстрадиция в рамките не на 90, а 40 дни.
Антон Попов, длъжностен юрист:,,Успяхме да заменяем няколко думи и ми стана ясно, че той фактически е бил в Сирия. Четири години е живял там и то в град, който стана ясно, че е бил част от територията на " Ислямска страна ". Какво е правил там, еми то е ясно. С каква търговия се е занимавал, както твърди... еми с никаква. Вероятно е член и деен участник на тази терористична организация. "
От средата на предходната година Кралство Мароко има нова тактика - да притиска роднините на джихадистите. Статистиката демонстрира, че Мароко е излъчило 1200 джихадиста. 900 са в " Ислямска страна ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР