Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици, категорични

...
Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици, категорични
Коментари Харесай

Русия: Задържаните украински моряци в Керченския проток не са военнопленици

Задържаните украински моряци в Керченския пролив не са военнопленици, безапелационни са от съветската Федералната работа за сигурност. От ведомството обясниха, че съгласно интернационалните конвенции те могат да бъдат третирани като военнопленици, в случай че Русия и Украйна са в положение на война. От Федералната работа дадоха детайлности от интервенцията по задържането на украинските кораби в края на ноември.

 © фотография: Българска телеграфна агенция / АРХИВ
Напрежението в Азовско море почнало още през август, съобщи заместник-началника на бреговата защита на Русия. Тогава, съгласно него, украински кораби заплашили съветски, че в случай че се приближат на 4 километра от тях, ще открият огън. На 25 ноември съветските служби получили сигнали, че трите украински кораба се движат към протока.
вицеадмирал Алексей Волски, зам.-началник на бреговата защита на Русия: Първоначалните известия бяха, че трите кораба нямат желание да минават през протока. По това време в зоната имаше 166 цивилен плавателни съда.
Три часа по-късно корабите навлезли в протока.
вицеадмирал Алексей Волски, зам.-началник на бреговата защита на Русия: В 8:30 часа съветските екипажи получиха сигнали, че украинските кораби са преведени в бойна подготвеност. Установките на тях са били на 45 градуса към съветските.
Последвал обстрел и задържане на екипажите. На задържаните е предоставено правото да употребяват преводач, само че се е възползвал единствено един. 10 от тях са се възползвали от правото на телефонен диалог. Трима се лекуват. От Федералната работа за сигурност обявиха, че пострадванията им са от разрушаването на корпуса на кораба, а не от патрони.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР