Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха ...

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които бяха

Пресякоха контрабанден канал за пестициди, внасяни като перилни препарати и памперси

Задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна отбрана , които бяха открити от митническите чиновници на 23.09.2021 година при инспекция на Министерство на правосъдието " Капитан Андреево " , евентуално са част от контрабанден канал, работил в протежение на повече от година, посочва последващата работа на Агенция „ Митници “ по случая.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични колети , при които е допустимо пестициди да са внасяни незаконно , укрити сред перилни препарати. 11 от доставките са осъществени в срока от август 2020 година до април 2021 година , а 3 в срока от юни до август 2021 година , като 15-ият транспорт е бил арестуван .При съвсем всички открити случаи е употребявано едно и също транспортно средство, доставян е подобен размер стока, разказана като " перилни препарати, омекотители и памперси " , от спедитор в Турция за адресат - юридическо лице в София. Стоката е била допускана за свободно обращение без физически надзор посредством МБ Аерогара София от един и същи чиновник , за което е възложена дисциплинарна инспекция .

Последната 15-та доставка от 23.09.2021 година е арестувана на Министерство на правосъдието " Капитан Андреево " за щателна митническа инспекция . По време на контролните дейности , при пролъчване с рентген и при последвалата физическа инспекция митническите чиновници откриват , че в кашоните зад т. нар " запушалка " от омекотители се транспортират препарати за растителна отбрана .Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг разнородни типове и марки препарати за растителна отбрана за над 321 000 лв. . За арестуваната доставка е образувано досъдебно произвеждане от разследващ митнически чиновник от Търговско дружество Митница Бургас, което се организира под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.С инспекцията си митническите чиновници на процедура неутрализират контрабандния канал, а при следващи дейности са разпознати лица, за които са допуска , че имат отношение към трафика на незаконни препарати за растителна отбрана . Работата по последващата инспекция на доставките не престава .

Източник: bnt.bg