Задържаха френският милиардер Винсент Болор по подозрение за корупция, благодарение

...
Задържаха френският милиардер Винсент Болор по подозрение за корупция, благодарение
Коментари Харесай

Арест за френския милиардер Винсент Болор

Задържаха френският милиардер Винсент Болор по съмнение за корупция, с помощта на която се стремял да реализира права за ръководене на пристанища в Западна Африка.

66-годишният началник на Bollore Group 3е арестуван в рамките н следствието за това по какъв начин групата е стигнала до контракти да ръководи пристанище Ломе в Того и пристанище Конакри в Гвинея, оповестиха под изискване за анонимност източници на AFP.

Разследващите ревизират изказванията, че Bollore Group, която работи в необятна гама от сфери – строителство, логистика, медии, реклама и мореплаване, е корумпирала африкански водачи, с цел да се добере до покупко-продажбите. В изказване на групата се споделя, че „ публично отхвърля “ каквито и да е било непозволени действия при своите африкански интервенции.

Разследващите подозират, че информационният филиал Havas е работил за президента на Гвинея Алфа Конде и този на Того Фауре Гнасингбе, с вярата, че ще получи договорите за пристанищата за контейнери.

След избирането си Конде приключи контракта на съществуващия оператор на пристанище Конакри и го съобщи на Bollore Group.

Новината за арестуването на Винсент Болор докара до рухване на акциите на групата над 4% по средата на утринната търговия в Париж.

През 2016 година френската полиция претърсила седалището на групата в парижкото предградие Пюто.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР