Задължителните техническите паспорти на сградите ще са скъпо начинание за

...
Задължителните техническите паспорти на сградите ще са скъпо начинание за
Коментари Харесай

Едно също удоволствие за всеки собственик

Задължителните техническите паспорти на постройките ще са скъпо начинание за доста пловдивчани, сподели инспекцията на " Хоризонт ".

Хората се тормозят също, че процедурата ще се усложни доста, в случай че нужната документи липсва в общинските архиви. Недоволстват също, че би трябвало да се организира за задачата и общо заседание на етажната благосъстоятелност, както и че ще би трябвало да избират оторизирани компании, които да извършат обследването.

Техническите паспорти на постройките би трябвало да бъдат направени до края на идната година. " Наредбата, която урежда сградните механически паспорти е от 2006 години, тъй че хората трябваше до момента да знаят защо става дума, само че и страната до момента не се погрижи и самите държавни здания да имат механически паспорти ", разяснява тематиката в " Хоризонт до обед " инж. Йордан Николов, изпълнителен шеф на Българската асоциация за изолации в строителството.

" Виждам, че множеството хора се чудят къде е документите за задачата. Затова нашето предложение е да се направи Дигитален сграден дневник. Върху това работи и самия Европейски съюз.

Но съгласно мен за година и няколко месеца няма да успеем да приключим целия развой по паспортизация. Ако в проекта за възобновяване и резистентност има планувани средства, в случай че има цифровизация на продукта, или в случай че страната в началото обезпечи съответния кредитен запас, с цел да бъде изпълнена тази активност, след това парите да се връщат от семействата през налози или друго, само че в дълготраен проект, тогава може да се извърши паспортизацията ", сподели още специалистът.

Той добави, че въпреки хората да недоволстват един паспорт на собствеността е от изгода за самия притежател - те могат да управляват положението на сградните съоръжения, асансьори, поправки, поддържка, застраховки, в случай че не могат - те да се освободят от него.

" Държавата би трябвало да подкрепи единствено тези, които са в последна потребност. Защото в последна сметка се грижим за колите си, тъй че би трябвало да се погрижим и за апартамените си. "

Инж. Йордан Николов, изпълнителен шеф на Българската асоциация за изолации в строителството уточни още, че всяка една етажна благосъстоятелност, която няма механически паспорт и енергиен документ, не може да взе участие в държавни стратегии за енергийно дейно възобновяване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР