Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки при покупка на храна

...
Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки при покупка на храна
Коментари Харесай

Платените опаковки за храни от топлите витрини не изпълняват целта на закона, ако няма алтернатива за потребителите

Задължителната продажба на еднократни пластмасови кутийки при покупка на храна за у дома от витрините във веригите опонира на задачата на Директивата за понижаване използването на някои пластмаси и насърчаването на прехода към кръгова стопанска система в целия Европейски съюз. Коментарът е на Габриела Руменова от онлайн платформата " Ние, потребителите " в утринния блока на телевизия Bulgaria ON Air.

Идеята е и да бъде нараснала информираността на необятната общност за действителните мащаби на нездравословното влияние върху природата и хората да бъдат завоюва за идеята да се насочат към различни и налични артикули за многократна приложимост. Това е посочено и в Директивата, която е транспонирана в българското законодателство посредством Наредбата за понижаване на въздействието на избрани пластмасови артикули върху околната среда, обнародвана през 2021 година

„ Въвеждането на плануванаъа цена от най-малко 20 ст. може да способства за това единствено в случай че са предоставени различни и преференциални за потребителите разновидности. В актуалната обстановка това не е реалност. Изборът на потребителя е сред това да си купи питателните артикули от витрината с еднократните кутии, всяка по 20 стотинки, или да не пазари въобще от там. Второто обаче надали е задачата на търговците “, уточни Руменова.

Тя оправи зов към бизнес операторите да подхващат дейности да насърчат действително прехода към кръговата стопанска система с новаторски и устойчиви бизнес модели, артикули и материали в духа на европейското законодателство. В доста от страните по света интензивностите за осъществяване на осведомителни акции и откриването и въвеждането на други възможности, в това число потреблението на кутии за многократна приложимост на клиентите, потегля точно от бизнеса като средство за създаване на имидж. Другаде са част от национални тактики. Но най-често, без значение от иницииращата страна, се стига до колаборации сред бизнеси, асоциации, потребителски организации и държавни управления.

В студиото на „ България заран “ Габриела Руменова уточни, че в страни като Дания, Естония, Франция, Италия, Испания, Полша, Словения, Швеция, Австрия и други освен има магазини, където се позволява, само че и се предизвиква продажбата на хранителни артикули с кутии от у дома. И освен в Европа – в Канада да вземем за пример, предизвикват този способ с промоции в неделя, с 15% отстъпка, в случай че потребителите пазарят в свои кутии, описа още тя.

„ След както толкоз страни са го създали, в това число и със законодателни промени, където се е наложило, има метод да пазим и околната среда, и здравето си. Например, в Италия още след приемането през 2019 година на директивата за понижаване използването на пластмаса, е направена смяна в законодателството за храните и като мярка за сигурност е въведена спогодба, че продавачите могат да откажат продажба в съдове на клиента, в случай че не са чисти или имат уловима миризма, счупени са или без похлупак “, изясни специалистът.

В умозаключение тя заключи, че може да се откри и би трябвало да се търси баланс: „ Както към този момент има роботизирани каси, наред със общоприетите, може търговците да опитат да пуснат и един спомагателен щанд, от който хората да могат да си купуват със лични кутии, и да видят по какъв начин на процедура ще работи това “, уточни Руменова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР