Задълбочаването на сътрудничеството между България и Турция в областта на

...
Задълбочаването на сътрудничеството между България и Турция в областта на
Коментари Харесай

Екатерина Захариева прие Мевлют Чавушоглу на първо официално посещение в България

Задълбочаването на съдействието сред България и Турция в региона на енергетиката и търговията, сигурността и битката с тероризма, обстановката в Близкия Изток и Северна Африка, както и настоящи въпроси от дневния ред на Европейския съюз бяха измежду главните тематики на диалог сред вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на и турския й сътрудник Мевлют Чавушоглу, който е на първото си публично посещаване у нас.

„ Щастлива съм да Ви посрещна в София след множеството срещи посред ни на разнообразни интернационалните конгреси. Радвам, че тъкмо аз съм Ваш хазаин на първото Ви публично посещаване у нас – обърна се към сътрудника си министър Захариева. - Между нашите две страни съществува другарство и стабилно съдействие. Това партньорство и другарство непрекъснато се уголемява. То се основава на правилата на добросъседство, доверие и взаимно почитание. Турция е наш комшия, съдружник в НАТО и доста значим сътрудник в битката с противозаконната миграция, с тероризма и радикализацията. “

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на изрази още един път съболезнования във връзка със неотдавнашното земетресение в Източна Турция, като възобнови предлагането за помощ от страна на България, изразено от нея пред сътрудника й още в първите часове след труса на 24 януари.

Екатерина Захариева: Българите, живеещи във Англия няма да усетят основна разлика от на следващия ден

Двамата министри акцентираха отличния разговор на високо ниво като причина за осъществяване на капацитета сред двете страни. Бе контрактувано допустимо най-бързо осъществяване на междуправителствено съвещание като преди този момент се състои и съвещание на смесената комисия за икономическо съдействие.

Екатерина Захариева  Екатерина Захариева Екатерина Захариева е заместител министър-председател по правосъдната промяна и министър на акцентира положителните стопански връзки сред България и Турция, като означи непрекъснатото повишаване на стокообмена. За 2018 година той е над 4 милиарда евро, а по първични данни за 2019 година отбелязва растеж от 11 %. Външният ни министър посочи нуждата от разширение на съществуващите ГКПП-та, защото интензивните търговски връзки основават и натоварен трафик, за който би трябвало да се обезпечи гладко прекосяване. По отношение на транспортните връзки министър Чавушоглу заяви, че през юни се открива пътническа морска линия сред Бургас и Истанбул.

По време на договарянията бе маркирано и положителното съдействие в региона на туризма, разисквана бе и концепцията на ръководителя на Комисията по просвета в Народното събрание Вежди Рашидов България и Турция дружно да предложат Желязната черква „ Свети Стефан “ в Истанбул да бъде включена в Списъка на международното завещание на ЮНЕСКО.

Сред акцентите в срещата бе и значимото партньорство в региона на енергетиката. Министър Захариева означи, че посредством построяването на „ Балкански поток “ съдействието сред двете страни ще се ускори. „ Турция е значима и за диверсификацията на източниците на газ, защото е част от Южния газов кулоар, а нашата страна е директно обвързвана с неговото развиване с плана за интерконектор сред Гърция и България “, акцентира тя.

Двамата министри разискаха и приноса на Турция по отношение на битката с миграцията, като българският вицепремиер означи, че за България използването на взаимното изказване сред Европейски Съюз и Турция от 18 март 2016 година е основно за преодоляването на мигрантския поток към Европейския съюз.

„ България не е просто комшия за Турция – тя е другарска страна и нашето съдействие служи за образец в района – сподели Мевлют Чавушоглу. – Когато работим дружно, можем да преодолеем всевъзможни тествания, както се случва при битката с незаконната миграция. “

Той посочи отличното съдействието сред двете страни, като изрази вяра стокообменът да доближи 10 милиарда евро. Според турския външен министър в региона на енергетиката България и Турция могат да се трансфорат в център на енергийна сигурност. Той благодари за поддръжката, която страната ни оказва във връзка с договарянията с Турция по разширението на Европейски Съюз, а министър Захариева акцентира, че тази поддръжка ще продължи, както и за европейския път на страните от Западните Балкани.

По отношение на обстановката в Близкия изток и Северна Африка събеседниците се сплотиха към мнението, че единствените решения на споровете са на масата на договарянията, от голяма важност е започването на политически разговор и в Сирия, и в Либия. Министър Захариева изрази вяра, че постигнатите договорености в границите на Берлинската конференция ще бъдат изпълнявани от всички страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР