Задълбочава се кризата с издаването на решения от ТЕЛК за

...
Задълбочава се кризата с издаването на решения от ТЕЛК за
Коментари Харесай

Кризата с издаването на решения от ТЕЛК се задълбочава

Задълбочава се рецесията с издаването на решения от ТЕЛК за хората с трайни увреждания. Част от комисиите издават решения, само че друга част – не. Много от болните могат да останат без пенсията си, до момента в който чакат окончателното решение на проблема, оповестява bTV.

Решението от ТЕЛК на Румен Стоянов изтича след няколко дни. Комисията в Монтана, откъдето е мъжът, не издава нови решения на пациентите с повече от едно болести. Причината е, че съдът анулира методиката, която лекарите съблюдават, с цел да дефинират крайния % трайно понижена неработоспособност.

" На човек, който няма близки и разчита единствено на личната си пенсия, до момента в който не мине преосвидетелстване, му стопират пенсията ", изясни Румен.

С писмо от 29 май здравното министерство изясни, че няма законово съображение да издаде инструкции, които да работят, до момента в който се одобри отначало наредбата. И прецизира, че медицинските критерии, свързани с развиването на другите болести, не са изменени.

" Ние преглеждаме пациентите, откриваме всичко по настоящата разпоредба, само че нямаме механизъм, по който да им дадем крайната оценка ", сподели доктор Никола Петров, ръководител на ТЕЛК – Монтана.

Въпреки решението на съда във Велико Търново не престават да издават решения.

" Патологията на водещото заболяване ще даде главния %. Ако има други болести, те дават по-малките проценти, сумират се, дефинира се дата на инвалидизиране ", съобщи доктор Олга Пенева, ръководител на ТЕЛК - Велико Търново.

" Те съгласно мен са оскъдни изначално, тъй като те нямат правното съображение, на което да бъдат издадени ", разяснява юрист Христина Николова.

От Осигурителния институт обясниха, че при съблюдаване на настоящите разпореждания и при подробни претекстове, няма съображение да апелират решенията на ТЕЛК. Идния вторник тристранният съвет ще прегледа препоръчаната отначало наредбата.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР