Зачестяват случаите на млади хора с карциноми на храносмилателната система

...
Зачестяват случаите на млади хора с карциноми на храносмилателната система
Коментари Харесай

Д-р Яна Колева, началник на отделението по гастроентерология при МОБАЛ във Велико Търново: Зачестяват случаите на млади хора с карценоми без фамилна обремененост

Зачестяват случаите на младежи с карциноми на храносмилателната система без да са с фамилна обремененост. Увеличават се злокачествените образования на стомаха и дебелото черво. Това показа пред „ Труд ” доктор Яна Колева, шеф на отделението по гастроентерология в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов ” АД във Велико Търново.

През отделението годишно минават по над 1400 пациенти от Великотърновска, Габровска и Търговищка област. Широк е спектъра на недоволствата и патологиите- болест на Крон, улцерозен колит, гастрити, зародили след остри вирусни инфекции, или гастрит, провокиран от използването на нестероидни противовъзпалителни средства, язва на стомаха и язва на дванадесетопръстника, колит и синдром на раздразненото дебело черво, вирусни и токсични хепатити на черния дроб, чернодробна цироза, жлъчнокаменна болест, панкреатит и други

„ Все по-рядко се срещат хроничните язви, а зачестиха острите кървения. Оказва се, че доста пациенти дълготрайно време са на антикуагуланти /б.а.медикаменти за попречване образуването на тромби/ поради други болести в региона на ревматологията, ортопедията, неврологията. При антиагрегатна терапия, която се употребява при съществени премеждия на сърдечносъдовата система, при варикозни разширения на крайниците. Заради това е значимо приложението на противовъзпалителни медикаменти да се уточни строго самостоятелно и да се прави под надзор на експерти.Задълбочават се също и възпалителните болести на дебелото черво”, изяснява доктор Колева.

Отделението, което тя управлява е с 30 кревати и потенциалът му е непрестанно изпълнен. Това постанова регулирането на плановия банкет. В бранша на регионалната болница в остарялата столица работят 7 лекари, 9 медицински сестри и 5 санитари. В отделението се образоват и двама специализанти.

Гастроентеролозите в цялата страна са малко над 180 и са съсредоточени най-много в огромните регионални центрове и академични градове.

“Всички ендоскопски проучвания, нужни за диагностика в болница, се реализират от лекарите в нашето поделение, което е с II равнище на подготвеност. Натоварена е работата на търновските експерти и отвън отделението – в новия ендоскопски кабинет на стационара към така наречен приемно-консултативно поделение, където се правят видеоколоноскопии и видеогастроскопии. Те неведнъж усъвършенстват диагностиката на болните и дават опция за лечебни операции като кръвоспиране при остри кръвоизливи и премахване на полипи. На процедура се диагностицират и лекуват всички заболявания на храносмилателната система – заболявания на хранопровода, стомаха, фино и дебело черво, заболявания на панкреаса и жлъчния мехур ”, изяснява доктор Яна Колева.
По думите и гастроентеролозите в регионалната болница в остарялата столица разполагат с доста добра ендоскопска апаратура-4 ендоскопа, видеосистема от висок клас.

„ Трябва да се знае обаче, че това е доста фина техника и тя има живот. Ремонта на оборудването е безценен и е от порядъка на 10 000-20 000 лв.. Нуждаем се обаче от ехограф, монитори за наблюдаване. Гастроентерелогичните пътеки са недофинансирани, а болните ни са скъпоструващи. Повечето от пациентите са на интензивно лекуване със скъпи лекарства.Понякога сме принудени да молим околните за закупуване на част от медикаментите ”, показа доктор Яна Колева.
Тя добавя, че отделението е профилирано за диагностика на злокачествените болести на храносмилателната система и профилактика на колоректалния карцином.

„ Всички тези пациенти изискват незабавно обгрижване, доста добра техника и кръвопреливане. Кръводарителството е другия проблем и хората би трябвало да знаят, че това е фамилна отговорност ”, акцентира доктор Колева.
Под нейно управление през последните 4 години отделението е реновирано благодарение на спонсори и със съдействието на управлението на болничното заведение. Манипулационната, както и над 60 % от стаите са актуализирани като някои са със независими санитарни възли.

„ С позволението на шефа на болничното заведение доктор Стефан Филев, 100 % от приходите от платените услуги остават в отделението и с помощта на това съумяваме да подобрим изискванията в бранша ”, разяснява още доктор Колева.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР