Зачестяват сигналите за опити за телефонни измами по новата схема:

...
Зачестяват сигналите за опити за телефонни измами по новата схема:
Коментари Харесай

Телефонни измамници се представят за банкови служители

Зачестяват сигналите за опити за телефонни измами по новата скица: мними банкови чиновници пробват да измъкнат персонални данни от жертвите си, а след това да източат парите от банковите им сметки. Схемата е от няколко месеца.

До момента на територията на София са регистрирани 12 сигнала за новата телефонна машинация. Само при един от тях измамата е доведена до край и са били източени пари от сметката на титуляра. Схемата е изцяло друга от нормалните истории, с които телефонните измамници заблуждават жертвите си. Този път те не желаят пари за лекуване или за потърпевш при злополука, а данни за приложения за онлайн банкиране. Още за новата скица и употребяват ли измамниците старите си способи.

Как стават измамите?

Телефонът звъни, а номерът е чужд. Любезен глас се показва за банков чиновник. Уверява, че за сигурност телефонният диалог се записва. И оповестява за механически проблем. Така най-често стартира диалога с телефонните измамници, които употребяват новата скица.

"Относно разрешаването на казуса мнимите банкови чиновници изискват от жителите потребителски имена и паролите за сметките им в приложенията за онлайн банкиране, както и номера на банкови карти. След придобиване на тези данни, измамниците имат към този момент достъп до персоналните средства на потребителя и незабавно се разпореждат с тях ", споделя Йордан Пешев - шеф на бранш в отдел Икономическа полиция - Столична дирекция на вътрешните работи.

От Столична дирекция на вътрешните работи поучават - в случай че получите сходно позвъняване, първо би трябвало да посетите най-близкия клон на своята банка, с цел да се уверите в сигурността на парите си. А по-късно и полицията. От там припомнят още, че няма проблем, който може да бъде решен с даване на данни на чужд по телефона.

"Банковите институции нямат процедура да изискват посредством телефонно позвъняване или имейл преписка даването на каквито и да е данни за персоналните банкови сметки за техните клиенти ", споделя Пешев.

Въпреки че се появяват все по-изобретателни ало измамници, към момента има такива, които нападат с добре познати схеми.

58-годишен мъж от Русе е получил необичайно позвъняване преди дни. Не се е оставил да бъде излъган.

"Звънна телефонът късно през нощта, обади ми се едно лице и изиска избрана сума, тъй като щерка ми е аварирала, блъснала е човек и трябват пари за неговата интервенция. Поискаха 10 000 лева, само че аз се усетих в точния момент и просто им затворих телефона ".

Във Варненско доста понижават даже опитите за телефонни измами. За предходната година са регистрирани единствено четири закононарушения от този вид.

"Последната телефонна машинация, взаимно с сътрудниците от основна дирекция Велико Търново успяхме да задържим мулето с цялата взета сума от тъжителя в Горна Оряховица и възстановихме парите на възрастния човек ", споделя Живко Костадинов - шеф бранш в отдел Криминална полиция - Варна.

От полицията поучават хората при всички случаи да алармират Министерство на вътрешните работи даже за опитите да бъдат излъгани, както и да дадат на проверяващите телефонния номер, от който са били потърсени. Потребители на обществените мрежи към този момент разгласиха номера, от които е изработен опит да бъдат излъгани.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР