Зачестява използването на компютърни вируси с цел откуп и това

...
Зачестява използването на компютърни вируси с цел откуп и това
Коментари Харесай

Зачестяват компютърните вируси с цел откуп


Зачестява потреблението на компютърни вируси за откуп и това се трансформира в главен проблем за опазването на информация. Атаките се правят с избран тип злотворен програмен продукт - рансъмуер, който кодира информацията на засегнатия компютър. Нарастват и случаите на DDoS офанзиви (технология за изкарване от строя на определени сървъри и мрежи), половата употреба на деца, както и закононарушения, осъществявани посредством така наречен " тъмна мрежа ". Това стана ясно по време на Четвъртия районен конгрес за Югоизточна Европа по киберсигурност и киберпрестъпления, извършен в понеделник и вторник София.

Като водещи проблеми на сигурността бяха посочени и политиките за отбрана на персоналните данни, осведомителното обезпечаване и киберзащитата на европредседателството на България, онлайн разплащанията, внедряването и ръководството на процеси, отбрана от хакерски офанзиви и регулацията за потребление на безпилотните летателни апарати – дронове.

Лектори и участници във форума бяха представители на европейските институции и държавните органи от бранш киберсигурност, сътрудниците им от Съединени американски щати, лектори от огромните IT компании като Майкрософт и Facebook, анализатори и специалисти.

Росен Желязков от държавна организация " Електронно ръководство “ уточни, че общоевропейските дейности за отбрана са от главно значение и тематиките, свързани с киберсигурността, правоприлагането и взаимния метод сред страните – членки, са извънредно значими за българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018.

Подобряването на потенциала за реакция при киберзаплахи е измежду главните провокации, пред които се изправяме през днешния ден, уточни Робърт Нови, заместник-директор на Службата по следствия към американските Специални служби. От 1995 година насам в нея действа особено звено за електронни закононарушения , което работи с другите федерални и щатски институции.

Поради ограничавания запас на обособените организации да се опълчват и овладяват киберпрестъпността, публично-частното партньорство е от основно значение и би трябвало да заема сериозен дял в организацията за реагиране при рецесии, счита американският специалист.

Лесли Смит, инженер по сигурността във обществената мрежа Facebook, дефинира като първостепенна и ресурсоемка задача сигурността на потребителите и техните акаунтии. Той изясни, че компанията употребява авангардни технологии като потреблението на самообучаващ се изкуствен интелект, който непрекъснато реагира на изменящата се среда и закани. Роботите на обществената мрежа наблюдават за подозрителна интензивност, многократни опити за вход в потребителските профили, както и внезапна смяна на местоположението. Последното е сигурен знак за потребление на маскиращи заобиколни направления. Това не всеки път се прави с незаконна цел и постоянно повода за търсене на анонимност са политики на ограничавания и цензура в частни, обществени и държавни мрежи. По тази причина същинските офанзиви стават още по-трудни за отсяване и блокиране.

Друга процедура - потреблението на дронове за престъпни действия, набира от ден на ден известност в Европа и Съединени американски щати, показаха специалисти. Освен за преместване на опиати или оръжие, дроновете могат да се употребяват от терористични групи за офанзиви над мирното население. В рамките на Европейския съюз има съществени разлики в нормативната основа, като в някои страни тя въобще липсва, а в други е прекомерно рестриктивна. В бъдеще би трябвало да се прецизират и методите за използване на рестриктивните мерки, включително и способите са събаряне на нарушителите, без това да заплашва постоянния въздушен трафик.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР