Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представят от

...
Забравеното лекарство и лечебната сила на българските билки представят от
Коментари Харесай

Забравеното лекарство и лечебни билки представят от Музея на медицината в Пловдив

Забравеното лекарство и лечебната мощ на българските билки показват от Музея на медицината на Медицински университет – Пловдив. От 5 юни до 16 юни 2023 година в Епископската базилика на Филипопол жителите и гостите на града ще могат да прегледат галерия на истински ботанически рисунки на български лечебни растения от фонда на Музея, като специфичен акцент в експозицията са артефактите, свързани с живота и делото на Иван Раев.

При откриването на 5 юни публиката ще се наслаждения на интерактивна компилация от галерия, просветителни лекции, музикални осъществявания и чаена гала.

Лектори на събитието са проф. доктор Георги Томов, който в презентацията си „ Cura Bulgara – забравеното лекарство “ ще опише вълнуващата история на националния врач и неговия чудодеен билков лек, а доцент Бисера Пиличева и доцент Нико Бенбасат ще срещнат аудиторията с разнообразни технологии за извличане на лечебни вещества от билки и техния лечебен резултат.

В неповторимата атмосфера на Епископската базилика университетският хор за национални песни „ Веселие “ и фолклорният танцов състав „ Медик “ ще изпълнят национални песни и танци за билки и цветя, а преподаватели и студенти от Фармацевтичен факултет ще приготвят разнообразни типове чай, които аудиторията ще може да дегустира.

Проектът
Всичко за Вашата сватба
има за цел да разпространява националната медицина, която е част от нематериалното културно завещание на Пловдив и района, обогатявайки актуалното общество със забравените национални лечебни обичаи. Проектът „ Забравеното лекарство – Cura Bulgara или магията на българските билки “ е отдаден на 85-ата годишнина от гибелта на националния врач Иван Раев и е осъществен от Музея на медицината към Медицински университет – Пловдив в партньорство с Община Пловдив и Общински институт „ Старинен Пловдив “. 

    
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg