Забранената кюрдска група ПКК пое отговорност за самоубийствената атака в Турция

...
Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) пое отговорност за самоубийствена атака
Коментари Харесай

Забранената Кюрдска работническа партия (ПКК) пое отговорност за самоубийствена атака в сърцето на турската столица, при която бяха ранени двама души, съобщава уебсайт, близък до въоръжена група съобщи.

Двама нападатели взривиха бомба пред сградите на турското правителство в Анкара в неделя, оставяйки и двамата убити и двама полицаи ранени.

Продължете да четете

списък с 4 елемента Нападатели извършват взрив в сърцето на турската столицаТурция иска Ирак да определи ПКК като „терористична“ организация: Топ дипломатШведският съд осъди мъж за подкрепа на забранена кюрдска групаСнимки: Столицата на Турция, засегната от самоубийствен взривкрай на списъка

Изявление на новинарската агенция ANF описва бомбения атентат като „самоубийствена атака“, планирана да съвпадне с откриването на парламента. В него се казва, че атаката е извършена от „наш екип, свързан с нашата група Immortals Battalion“.

ПКК е определена като терористична организация от Турция, Съединените щати и Европейския съюз.

Според държавната Анадолска агенция двамата нападатели са отнели автомобила от ветеринарен лекар в централната провинция Кайсери, град на 260 км (161 мили) югоизточно от Анкара.

Кадри от видеонаблюдение показаха превозно средство, което спира до главната порта на вътрешното министерство и един от пътниците в него бързо върви към сградата, преди да бъде погълнат от експлозия, докато другият остава на улицата.

Взривът уби единия от нападателите и властите „неутрализираха“ или убиха другия, каза вътрешният министър за инцидента, който разтърси централен квартал, в който се намират сградите на министерството и близкия парламент.


Самоубийствената атака беше извършена часове преди турският парламент да бъде отворен отново след тримесечната си лятна ваканция с обръщение на президента Реджеп Тайип Ердоган, който каза, че експлозията е „последният опит“ за всяване на терор в турците.< /p>

„Тези, които заплашват мира и сигурността на гражданите, не са постигнали целите си и никога няма да постигнат“, каза той.

ПКК и ИДИЛ (ISIS) са извършвали подобни атаки в туристически райони и градски центрове на Турция в миналото.

Синем Кьосеоглу от Ал Джазира, репортаж от Истанбул, каза, че след атаката мерките за сигурност около сградите на парламента и вътрешното министерство са засилени.

„Те [властите] са разчистили района … Има щети на охранителния вход на министерството и работниците се опитват да поправят щетите. Има и турско знаме до портата, за да изрази солидарността и териториалната цялост на страната“, каза тя.

Бомбата на булевард „Ататюрк“ беше първата в Анкара от март 2016 г., когато 37 души бяха убити, след като натоварена с бомба кола избухна в претъпкан централен транспортен възел.

Полицията каза, че е извършила контролирани експлозии за „подозрителни инциденти с пакети“ в други части на Анкара.

Инцидентът стана почти година след като шестима души бяха убити и 81 ранени при експлозия на оживена пешеходна улица в центъра на Истанбул. Турция обвини кюрдските бойци за това.

По време на поредица от кървави инциденти през 2015 г. и 2016 г. кюрдски, ИДИЛ и други групи или поеха отговорност, или бяха обвинени за няколко атаки в големи турски градове.

Очаква се парламентът на Турция да обмисли ратифицирането на кандидатурата на Швеция за присъединяване към НАТО през следващите седмици, след като Анкара повдигна първоначални възражения и забави разширяването на блока.

Ердоган не спомена Швеция или НАТО, но каза на членовете на парламента, че постигането на съгласие за нова конституция е приоритет за новата сесия. Председателят на парламента каза, че неговият дневен ред няма да се предаде на „терора“.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че остро осъжда „терористичната атака“, докато еврокомисарят по разширяването Оливер Вархели каза, че ЕС подкрепя Турция „в нейната борба срещу тероризма“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg