Забраната за пускане на българския пазар на еднократни пластмасови изделия

...
Забраната за пускане на българския пазар на еднократни пластмасови изделия
Коментари Харесай

Забраната на еднократната пластмаса у нас може да се забави

Забраната за стартиране на българския пазар на еднократни пластмасови произведения като чинии и принадлежности за хранене, сламки и бъркалки, пръчки за балони и клечки за уши, която кардинално би трябвало да влезе в действие от 3 юли, евентуално ще се забави. Причината е, че две седмици преди използването на евродирективата тя не е въведена в националното законодателство и в този момент се работи по разпоредба на екоминистерството, с която да се регламентират тези забрани.

Документът сега се съгласува в Министерството на околната среда и водите, само че му следва още едно координиране и по-късно публично разискване, което кардинално би трябвало да трае 30 дни, преди Министерският съвет да одобри наредбата.

Това стана от известие на Българската стопанска камара след среща на нейни членове и браншови организации по въпроса с идната възбрана с представители на ековедомството.

Еводирективата, призната още през 2019 година, вкарва условия към пластмасовите артикули за еднократна приложимост, за продуктите, направени от оксоразградима пластмаса, и риболовните уреди. Целта ѝ е доста понижаване до 2026 година на пластмасовите боклуци за еднократна приложимост, които постоянно не се изхвърлят с кошчетата за отпадък и по този начин стават най-големият замърсител на околната среда

Първата стъпка, която на европейско равнище влиза в села от 3 юли, е възбраната за стартиране на пазара на чинии, принадлежности за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), сламки и бъркалки за питиета, съдове за храни, съдове и чаши за питиета от експандиран полистирен, в това число техните капаци/капачки, клечки за уши, пръчици за балони, всички артикули от оксоразградима пластмаса.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР