Зъботехниците и помощник-фармацевтите трябва да създадат свои съсловни организации. Това

...
Зъботехниците и помощник-фармацевтите трябва да създадат свои съсловни организации. Това
Коментари Харесай

Зъботехниците и помощник-фармацевтите ще имат свои съсловни организации

Зъботехниците и помощник-фармацевтите би трябвало да основат свои съсловни организации. Това реши Народното събрание с признати на второ четене промени в Закона за съсловната организация на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти.

Съсловните организации ще би трябвало да основат и водят национални електронни професионални регистри и районни професионални регистри на членовете си. Ще имат задължението да одобряват кодекси за професионална нравственос на съответните експерти и упражняват надзор по спазването им. Организациите ще вземат участие със собствен представител със консултативен глас във Висшия медицински съвет към министъра на опазването на здравето, а представител на помощник-фармацевтите ще взе участие със консултативен глас във Висшия съвет по фармация.

Съсловните организации ще са виновни за продължаващото образование на съответните експерти. Те ще би трябвало да одобряват и квалификационна рамка за професионално развиване на зъботехниците и на помощник-фармацевтите. Ще имат право и да дават мнения по планове на нормативни актове в региона на здравните грижи, реализирани от съответните медицински експерти.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР