Заболяванията на мозъка са тежки и животозастрашаващи, битката с тях

...
Заболяванията на мозъка са тежки и животозастрашаващи, битката с тях
Коментари Харесай

Нови центрове ще спасяват пациенти с исхемичен инсулт

Заболяванията на мозъка са тежки и животозастрашаващи, борбата с тях е извънредно значима за продължителността и качеството на живота на пациентите. Темата „ Иновации в медицината “ трансформира Регионалния обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология, който се организира в столицата и събра рекорден брой учени от Европа – 200 от 19 страни, във значимо събитие за европейската просвета.
Министър проф. Николай Петров, патрон на форума и на Третия конгрес по неврология и мозъчна хемодинамика, пое ангажимент за внедряване в практиката на метода, спасяващ пациенти с исхемичен инсулт, които нормално стигат късно до болница, с цел да оживеят и да се възстановят. Опитът на българските учени в използване на метода за механичното изсмукване на тробмите от мозъчните съдове бе главната тематика на 3-ия конгрес на Българската асоциация по мозъчна хемодинамика. Засега той се ползва в две наши лечебни заведения, само че министър Петров показа, че Министерството на здравеопазването ще сътвори стратегии за образование и повече центрове в страната.
„ Става дума за извънредно ефикасен, потребен и ефективен способ на лекуване. Дори имам присъединяване в правенето на този мултидисциплинарен стандарт за лекуване на исхемичен мозъчен инсулт. А пътят до него е в основаването на повече центрове в страната. За да навлезе рутинно в практиката у нас, е нужна и стратегия за образование на експерти и изработването на механизъм за финансирането на метода, “ добави той пред медиите.
В рамките на 4 дни водещи учени в неврологията от цяла Европа разискаха опциите за по-доброто лекуване на болните и споделиха актуалните аспекти в лекуването на мозъчните инсулти. Огромен интерес провокира отчета на акад. проф. Екатерина Титянова за „ Активното дългоденствие посредством образование и ре-обучение на мозъка “: Обърнах внимание на значителен подробност, че няма лекарство, което да докара до ре-обучение на мозъка. За задачата би трябвало да се употребяват характерни способи и те да са ориентирани към съответните дефицити. Когато тромб запуши кръвоносен съд в мозъка, опциите за лекуване не са доста. И нормално зависят от бързата реакция. Механичната тромбектомия обаче доста удължава опциите за терапия. Затова новия способ справедливо прикова вниманието на специалистите. Както при слагането на стенд, катетърът влиза през артерията на бедрото, само че вместо към сърцето отива към главата.
Пациентът може изцяло да оздравее, без да развие остатъчен неврологичен недостиг. Знаем, че болните, претърпели мозъчен инсулт, постоянно са трайно инвалидизирани, а някои и не претърпяват. А този способ дава опция да лекуваме даже и тези случаи, които преди не са могли да се лекуват. Подобна вероятност усилва неимоверно процентите на дейно лекуване “, изясни проф. Титянова, ръководител на БАНМХ, която получи приветствия и уверения за подпомагане от доста институции като Министерство на здравеопазването и Министерството на защитата, Български лекарски съюз и БЧК, Медицинския факултет на СУ “Кл. Охридски “, Военно-медицинска академия, Национална спортна академия и от редица наши и европейски научни сдружения и институции.
„ Вярвам, че Регионалния обучителен курс по неврология на Европейската академия по неврология не инцидентно се радва на огромен интерес в страната и чужбина и ще спомогне за повишение на информираността на жителите по отношение на обществено значимите болести, показа министър Николай Петров.
В последните 10-20 година се говореше за интердисциплинарен метод, а неотдавна и за мултимодален метод. Излязохме от зоната на великите лекари лечители енциклопедисти, минахме през стадия на тясната специализация и на огромните корифеи в доста дребна област. В последно време вършим нещо доста положително от двете – със взаимни старания, от време на време от разнообразни специалности, ориентирани в една посока, касаещи все по-голямо качество за пациента.
Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика като организация се разви пред моите очи – относително млада организация, само че още на своя 3-ти конгрес има впечатляващо задгранично наличие и самопризнание. “
На форума участваха експерти от Австрия, Германия, Грузия, Македония, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, които станаха членове на група за лекуване на мозъчни инсулти към БАНМХ към новосъздадената Балканска секция по невросонология и интернационална. Резултатите от влиятелния теоретичен конгрес ще се дискутира в идващите месеци от 190-те експерти по неврология, по кинезитерапия, по физикална медицина и рехабилитация от България и страни като Австрия, Босна и Херцеговина, България, Германия, Гърция, Израел, Италия, Македония, Румъния, Сърбия и Хърватия, Черна гора, Швейцария и др, взели участие във форума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР