Зъболекарите обявяват ​​бактерията Streptococcus mutans, която мигрира в устната кухина

Зъболекарите обявяват ​​бактерията Streptococcus mutans, която мигрира в устната кухина ...

Най-доброто средство срещу кариес: Как правилно да се грижите за устната си кухина

Зъболекарите обявяват ​​бактерията Streptococcus mutans, която мигрира в устната кухина от стомаха, за виновник за нашите зъбни проблеми. Тя превръща въглехидратите в увреждаща емайла киселина. Инфекциозната природа на кариеса е установена едва през XX век. През Средновековието лекарите са били сигурни, че червеите изяждат зъбите. И те капели отрова и нажежен метал върху засегнатата кухина.

За щастие технологията за лечение на кариес направи крачка напред. Ще говорим за тях, но за начало - най-простото нещо, което трябва да запомните, за да предотвратите кариеса.

Казват, че захарта е лоша и това не е мит. Направете си правило: ако ядете нещо сладко, изплакнете веднага устата си. Още по-добре, измийте зъбите си. Ако искате шоколадово блокче - измийте го с не много горещ чай. Яжте сладко, кекс, торта през нощта и не работете с четка за зъби - осигурена е среда за размножаване на бактерии. Най-вредни са лепкавите, дъвчащи бонбони. Карамелът има същия ефект. А близалките, ако се дъвчат, нараняват емайла.

Световната дентална федерация: Кариеси и пародонтози съпътстват пандемията Световната дентална федерация: Кариеси и пародонтози съпътстват пандемията
Световната дентална федерация предупреди, че зъболекарите по целия свят са свидетели на съпътстващи щети от пандемията за наредбите, пр...

Пием газирани напитки, пресни сокове през сламка - намаляваме контакта със зъбите. Но хрускаме моркови, ябълки, други твърди зеленчуци и плодове - те премахват плаката върху емайла, подобряват кръвообращението във венците.

Хранителните остатъци се утаяват на повърхността на зъба, образува се плака - там, където бактериите се размножават, отделят киселина. Кариесът все още е повърхностен, той е обратим. Достатъчно е да се минерализира зъбът, като се покрие със защитен гел.

Емайлът започва да изтънява. Трябва или да пробиете, или да използвате метода Icon - лечение без бормашина. Състав на киселинна основа, нанесен върху засегнатата област, затваря кухината и спира растежа на бактериите.

Особено трудно е да се диагностицира увреждането на зъбния корен: инфекцията се появява под венците и не излиза веднага. Усложнението е гнойно-некротичен процес и възпаление на надкостницата.

Ето защо дългото носене на маска е СЕРИОЗЕН проблем за здравето Ето защо дългото носене на маска е СЕРИОЗЕН проблем за здравето
Носенето на медицински маски влияе върху здравето на зъбите и венците. Това заяви зъболекарят Генадий Шаргородски за РИА Новости. Покр...

Когато се образува дълбока кариозна кухина, пробиването е необходимо. Увреждането на дентиновите слоеве може да доведе до развитие на пулпит, пародонтит или загуба на зъби.

Устройства за пробиване на зъбен камък се появяват през 17 век. През 1871 г. е изобретена бормашина с педал, подобна на крачна шевна машина. През 1911 г. белгийският лекар Емил Хю патентова устройство с електрически мотор. Днес обработката често се заменя с лазер.

Ако кариесът не се лекува, той се превръща в пулпит - възпаление на нерва на зъба, което застрашава от пародонтоза, когато пулпата напълно загуби своята ефективност. В някои случаи възниква възпаление на челюстната кост. И това вече е заплаха за живота.

При напреднал кариес нервът умира. Гнойната инфекция се разпространява по-дълбоко, засяга тъканите около зъба. Ако се остави без надзор, може да се развие фатален сепсис.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com