Зъбното избелване стана една от най-често търсените процедури. Вече е

...
Зъбното избелване стана една от най-често търсените процедури. Вече е
Коментари Харесай

Избелване на зъби - процедура и съветите на експерта Д-р Йорданка Панайотова

Зъбното избелване стана една от най-често търсените процедури. Вече е допустимо да бъде задоволен стремежът на хората за все по-бели зъби и по-красива усмивка. Избелващите артикули се ползват както в домашни условия, по този начин и в лекарските кабинет. Домашните системи за избелване влизат в състава на пасти за зъби, ленти, вода за уста, дъвки и други Те обаче мъчно биха могли да трансформират с повече от един звук белия цвят на зъбите. Особено при хроничните пушачи и хората, които пият доста чай и кафе. Пушачите, да вземем за пример, имат особено, мрачно оцветяване, което не се приема добре от хората. Наблюденията демонстрират, че при потреблението на така наречен различни артикули като тези за нагряване на тютюн или вейп продуктите (известни още като електронни цигари), тези тъмни налепи са минимизирани или не се следят заради неналичието на катрани, които оцветяват доста настойчиво.

Ежедневното пиянство на повече от 2-3 чаши чай и кафе също дава съществено отражение върху главния цвят на зъбите. Това се случва без значение от упоритото четкане с ръчна или електрическа четка. В тези случаи ниско съсредоточените артикули за домашно избелване са целесъобразни по-скоро за поддържане на към този момент избелените зъби. Основната смяна в цвета на зъбите се реализира при професионално избелване от дентален доктор. До реализиране на мечтаната белота може да се наложат няколкократни приложения. В рамките на една аудиенция са целесъобразни не повече от две приложения от избелващия гел с времетраене по петнадесет минути. При доста тъмни зъби се постанова повторна аудиенция, от време на време трета, до реализиране на стремежи искрящо бял цвят.

Професионалните избелващи системи, които съдържат високо съсредоточени избелващи сътрудници, могат да трансформират трайно с два или повече тона главния цвят на зъбите. Високи концентрации на хидрогенен пероксид и карбамид перкоксид сполучливо и безвредно избелват зъбите. Това обаче наложително се прави от експерт.

Преди да се пристъпи към избелването в дентален кабинет е належащо премахване на зъбен камък и плака за реализиране на чисти зъбни повърхности и първокласен резултат. Ако венците са възпалени и кървят се постанова тяхното лекуване и излекуване. Ако има нелекувано инфектиране процедурата по избелване освен няма да бъде ефикасна, само че може и да задълбочи казуса. Концентрираният пероксид изисква слагане на венечна преграда, която да ограничи продукта в границите на зъбите и да попречи на просмукването му към венеца. При възпалени венци бариерата не може да се приспособява, материалът минава към венците и провокира мощна болежка, зачервяване, даже може да се стигне до трайно увреждане при некадърно избелване.

Освен здрави венци е значимо да не се пропусна и нелекуван кариес или пулпит (възпаление на зъбния нерв), защото другояче безвредният деен сътрудник може да го възпали и да задълбочи кариеса. Ето за какво по време и след използване на избелващия артикул пациентът може да изпита мощна болежка на избрани места. Друг непряк резултат при избелването е нарасналата зъбна сензитивност, която се следи при 15-75 % от пациентите. Тя може да се дължи на тъничък гланц, повредени зъбни шийки и други Ако няма гореспоменатите проблеми тази чувствителност е изцяло обратима и минава в границите на часове до дни. Нови проучвания демонстрират, че има и други опасности като поява на грапавини, деминерализация на емайла и неприемлива смяна в цвета на пломбите.

Зъбното избелване е динамичен развой, който включва дифузия на избелващия артикул в зъбните тъкани. Съвременните проучвания потвърждават, че когато се следва протоколът, избелването е изцяло безвредно и дейно. Новите артикули са фокусирани върху усъвършенстване и понижаване на зъбната сензитивност и върху трайността на избелването.

Източници:

Carey, CM. Tooth Whitening: What We Know. 2014

Yildirim, Esra. Effects of Different Over-the-Counter Whitening Products. 2022

доктор Йорданка Панайотова, Пародонтолог

Хоноруван учител катедра Пародонтология МУ София

Д-р Панайотова, приключва Стоматологичен факултет на МУ-София с отличен триумф. Защитава специалности по Обща стоматология и Научна здравна информация. През 1995-2000 година работи като експерт Юниордент. След основаването на катедра Пародонтология във ФДМ София, през 2000 година, печели конкурс за хоноруван помощник, където преподава и до момента.

Интересите й са ориентирани най-вече към хирургичното пародонтално лекуване и има огромни триумфи в запазването на естествените зъби при пародонтит и костна регенерация. Възпитаник е на италианската пародонтална школа като е приключила курсове при проф. Дарио Кастелани, проф. Силверио Валерио, проф. Масимилиано Баркали, проф. Никола ДиАнджелис, проф. Клаудио Модена. Заедно с това тя е била на практическо образование при известния Д-р Джоузеф Шокрун за новостите в PRF лекуването.

През 2016 година приключва компетентност, " Модерни технологии при лекуване на пародонтални болести " в University of Genoa.

През 2018 година доктор Панайотова влиза в екипа на Клиника по имплантология на Европейска общност ДЕНТ, където ползва професионалните си и квалифицирани умения в лекуването на гингивити и пародонтити, за което е определена за Лекар по дентална медицина за 2021 г.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР