Забелязва се промяна на интереса на кандидат-студентите за чужбина предвид

...
Забелязва се промяна на интереса на кандидат-студентите за чужбина предвид
Коментари Харесай

Брекзит направи следването във Великобритания твърде скъпо. Какви са алтернативите?

Забелязва се смяна на интереса на кандидат-студентите за чужбина поради " Брекзит ", защото през последните години, както и в този момент Англия е една от най-популярните дестинации за висше обучение в чужбина. Това съобщи Николай Христанов - част от уредниците на ревюто " Световно обучение " и управител " Програми висше обучение в чужбина " в Интеграл просветителни стратегии, в предаването по телевизия Bulgaria On Air.

По време на ревюто " Световно обучение " в България е имало запитвания за Холандия, Ирландия, Германия, Австрия, както и много разнообразни страни, даже зад океана - Щатите и Канада.

" Голяма част от претендентите имат съответна визия какво тъкмо желаят да учат - нещо, което се промени в последните години. Сега има по-голяма ориентировка към професионално развиване ", съобщи той.

По думите му към момента Англия е една от най-желаните дестинации, като се има поради, че тази година претендентите можеха да се възползват от финансиране върху таксата на образование и това е последната година за тази алтернатива. След това е Холандия - там стратегиите на британски също са разнородни. Таксата е 2160 евро, като през първата година студентите, които са в бакалавърски стратегии заплащат на половина.

" Скандинавските страни оферират гратис обучение на малко по-висок стандарт на живот, само че и много качествено образование - те също съставляват интерес. Германия обаче остава на назад във времето за тези, които търсят бакалавърски стратегии на немски език, само че продължава да бъде известна дестинация ".

Какво ще се ще се промени във Англия след Брекзит?

По думите на специалиста таксите ще са най-сериозната смяна.

" След 1.01.2021 година таксите за българи ще бъдат същите, каквито са в този момент за интернационалните студенти или за студенти отвън Европейски Съюз. Те ще бъдат от 16 000 до 26 000 паунда на година. Студентите няма да могат да аплайват за заеми, както до момента ", споделя той.

Според специалиста обаче някои университет в Есекс да вземем за пример към този момент са оповестили стипендии за български студенти - до 7 000 паунда отстъпка от таксата за първата година. На българките студенти ще им се наложи да аплайват към този момент за студентска виза за образование в Обединеното кралство - още една смяна.

" Определено се чака спад в желанията за Англия поради таксите, до момента в който Холандия резервира изискванията си - отстъпката за студенти, понижени такси и други. Стават по-селективни холандските университети за банкет в някои специалности, поради ограничавания банкет. Кандидатите имат спомагателни изпити или проби, което е част от селекцията. Други вкарват и матура по математика. Но поради необятния избор от специалности на британски език, има огромен интерес от българите ", споделя Христанов.

Какви специалности се търсят?

По думите на специалиста се търсят специалности, които ще обезпечат възможна добра реализация. Това са - ИТ сфера, бизнес специалности, стопански стратегии, финанси и счетоводство, логика на психиката, медии и връзки, дизайн на електронни игри, нутрициология, фармация, биотехнологии. За Германия и Австрия има интерес към инженерните специалности.

Къде ще бъдe най-скъпо и къде ще е най-изгодно?

" Англия ще се подреди измежду най-скъпите дестинации наред със Съединени американски щати и Канада. В Холандия има финансиране за студентите, по този начин, че те могат да теглят както заем върху таксата, по този начин и да съчетават работа с университет и приходите на родителите са до избрана сума, биха могли да аплайват за избрана сума, която да им помогне. В Скандинавските страни няма такса за образование, само че там стандарта на живот е висок и в случай че студентите работят и учат могат да получават финансиране ", сподели той.

По думите му в Германия и Австрия с ниските такси от 200 евро също оферират налично образование.

" По време на кандидатстването би трябвало да се проучат в елементи какво се изисква от претендентите - дали би трябвало да се приготвят за избрана матура, какво равнище на езика би трябвало да имат, какви документи да приготвят. След банкет в университет е добре да са наясно със системата на преподаване, предвид на това, че някои са по на практика ориентирани, което допуска и повече правене на планове в университета и отвън образователното време ", сподели той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР