Забавянето на дълбоките океански течения, причинено от топящите се антарктически

...
Забавянето на дълбоките океански течения, причинено от топящите се антарктически
Коментари Харесай

Дълбоките течения в океана се забавят по-скоро от очакваното

Забавянето на дълбоките океански течения, породено от топящите се антарктически ледове, настава по-скоро от предстоящото, откри проучване, представено от Агенция Франс Прес.

То настава десетилетия по-рано и заплашва морския живот, както и усилва опцията от ускорение на световното стопляне. Учените от дълго време предизвестяват, че ускореното размразяване на антарктическите ледове и повишението на температурите поради парниковите газове от човешката активност се чака да имат забележителен резултат върху океанските течения, които носят хранителни субстанции, О2 и въглерод.

По-ранно проучване въз основа на компютърни модели предвижда, че циркулацията на водата в най-дълбоките елементи на океана ще се забави с 40 на 100 до 2050 година, в случай че нездравословните парникови излъчвания останат високи.

Новото изследване, оповестено в " Нейчър клаймит обмен ", учредено върху данни от наблюдения на стотици учени в продължение на десетилетия, демонстрира, че този развой е в ход и забавянето към този момент е на равнище към 30 на 100 за интервала от последното десетилетие на предишния век до 2010 година

" Данните ни сочат, че въздействието на климатичните промени към този момент изпреварва прогнозите ", сподели водещият създател Катрин Гън от австралийската научна организация CSIRO и университета на Саутхемптън, Англия. Когато циркулацията на водата в океана се забави, в атмосферата остават повече въглероден двуокис и топлота, а това форсира световното стопляне, изясни Гън пред Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР