Забързани сутрини, опити за пестене на минути, напрегнато търсене на

...
Забързани сутрини, опити за пестене на минути, напрегнато търсене на
Коментари Харесай

Ако целият свят стигне холандците: Компании в Европа с надбавки за служители, пристигащи с велосипед

Забързани сутрини, опити за икономисване на минути, с напрежение търсене на място за паркиране, изнервящи чакания на спирките на градския превоз и неособено прелестно позициониране измежду останалите пасажери в него. Обичаен работен ден.

А може и да бъде друго – тонизиращо и „ непосредствено втурване от врата до врата “. Стигането с велосипед от вкъщи до офиса ни подържа във форма и оказва помощ за намаляването на въглеродните излъчвания в природата. Затова обаче са нужни положителни условия и инфраструктура.

Въпреки напъните пътуванията с трен да бъдат по-привлекателни, да се електрифицират самолетите и да преминем към ръководството на електрически коли, огромните градове в света не престават да съществуват в своите тапи, а излъчванията на въглероден диоксид от световния транспортен бранш не спадат задоволително бързо.

Това трансформира и цената на въглеродните излъчвания в природата

Напротив. Очаква се равнищата на CO2, свързани с превоза, да продължат да нарастват и през идващото десетилетие, демонстрира нов отчет на Международния транспортен конгрес, оповестен в края на май тази година.

Снимка: iStock

Транспортният бранш — пътен, железопътен, морски и авиационен, е виновен за повече от 20% от годишните излъчвания на въглероден диоксид. А леките коли създават две пети от тях.

Ако светът не си сложи по-амбициозни цели, до 2050 година въглеродните излъчвания ще бъдат единствено с 3% по-ниски по отношение на равнищата от 2019 година

Добре е да изберем за него по-неутрална гама – бялo, черно, бежово, само че и да включим някои цветни детайли

Според Международния транспортен конгрес с повишаването на международното население пасажерите ще се усилят със 79% до 2050 година, а търсенето на товарни транспорти ще се удвои.

А съгласно Междуправителственият панел за климатичните промени общите излъчвания от превоза би трябвало да спаднат до 80% от равнищата на 2015 година в идващите 27 години.

Снимка: iStock

Ако всички, които се придвижват с различен превоз, се качваха на велосипед като холандците, бихме могли да компенсираме целия въглероден отпечатък на Обединеното кралство, Канада, Саудитска Арабия или Австралия. Средно всеки холандец кара велосипед по 2,6 километра дневно.

Ако този модел се трансферира в международен мащаб, то значи, че световните въглеродни излъчвания ще намалеят с близо 700 милиона тона годишно, демонстрира изследване на Университета на Южна Дания.

Близо 20% от международните отпадъчни води са в следствие от стилната промишленост

Според климатичната организация на Обединеното кралство Hubbub 50 % от пътуванията, които подхващаме всеки ден, са с дължина под 3,2 километра - което значи, че е елементарно да бъдат сменени с карането на велосипед.

Снимка: iStock

Авторите на проучването признават, че не всеки живее на място, уместно за велосипедисти, само че приканват за „ незабавно “ разширение на велосипедната инфраструктура в международен мащаб.

„ Поуките, извлечени от сполучливия опит в страни като Дания и Холандия, изключително на градско равнище като Копенхаген и Амстердам, биха били от значително значение “, пишат специалистите.

Те обаче показват, че не е задоволително единствено вярно обмисляне и създаване на велосипедни алеи, а и насърчаващо обучение, създаване на просвета и политики за разубеждаване на потреблението на коли посредством налози.

Двама млади българи основават приложение, което желаят да трансфорат в пазарен водач в Източна Европа

Добрите практики в Европа

Нидерландия и Белгия

Правителството на Нидерландия предизвиква потреблението на велосипед за напредване като предлага на пътуващите с подобен „ надбавка за пробег “.

От 2006 година насам компаниите възнаграждават идващите чиновници с велосипед. Работниците получават по 0,19 евро на километър – разход за фирмите, който държавното управление им разрешава да приспадат от данъчната си сметка.

Снимка: iStock

Така служащ, пътуващ с колело по 10 километра дневно пет дни в седмицата, може да завоюва към 450 евро годишно.

Белгия предлага сходна скица, като пътуващите чиновници там имат право на 0,24 евро на километър, изминат с велосипед. Практиката се оказва необятно публикувана - съгласно Brussels Times един на всеки пет чиновници на дребни и междинни белгийски предприятия получава такава надбавка.

Снимка: iStock

Между блоковете на столицата кипи земеделие и сполучливо се развива пчеларство

Франция

Пътуващите във Франция могат да изискат до 0,25 евро на километър за идване на работа с велосипед. Те могат да получат до 200 евро на година.

Резултати от пилотната фаза на план, в която вземат участие 18 компании, демонстрират 50% нарастване на броя на дейните велосипедисти.

Снимка: iStock

Градовете в Италия с разнообразни политики

В Италия надбавките за чиновниците велосипедисти зависят от това къде живеете – те варират доста според от региона.

Снимка: iStock

В Бари – столицата на италианския район Пулия, пътуващите с велосипед получават 0,21 евро за всеки километър, който изминат до работа (максимален размер - 25 евро на месец).

Правителството на Италия също по този начин предлага на пътуващите ваучери за закупуване на нов велосипед.

Ще ви предоставяме потребна информация за това какво можем да създадем в всекидневието си

Обединеното кралство и Люксембург

Някои страни не оферират пари за изминати километри, само че имат тласъци за закупуване на съоръжение.

В Люксембург хората, които пътуват с колело до работа, могат да удържат до 300 евро от персоналния си налог върху приходите, с цел да си купят нов велосипед.

В Обединеното кралство чиновниците на предприятия могат да закупят велосипед посредством своя шеф – имат право да изискат до 32% от действителната цена на колелото като данъчни облекчения.

Снимка: iStock

В цяла Европа държавните управления се стремят да вкарат схеми за напредване с колело.

В Испания държавното управление обмисля нова стратегия „ En Bici al trabajo “, по която също ще се заплаща на чиновниците да пътуват с велосипед до работа.

Норвегия построява най-дългият тунел за велосипедисти

Междувременно в Норвегия бе открит тунел от 2,9 км, който има за цел да понижи трафика в град Берген, чието население е към 270 000 души.

Той е особено предопределен за пешеходци и велосипедисти и определян за най-дългия в света. Тунелът Snoqualmie покрай Сиатъл в Съединени американски щати е дълъг 3,6 километра. По него също се движат велосипедисти, само че в миналото е бил зарязан железопътен тунел, тъй че не е издигнат за задачата.

Велосипедистите в Берген минават за 10 минути през Fyllingsdals Tunnelen, а на пешеходците са нужни от 30 до 45 минути за извървяването му.

Тунелът свързва два жилищни региона, а откакто излязат от него велосипедистите могат да продължат към центъра на града по съществуващи към този момент веломаршрути. Общата им дължина е 7,8 км.

Целта му е да стимулира локалните поданици да изберат колоезденето и ходенето пешком пред шофирането. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР