За задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които ...

За задържаните 18 тона контрабандни препарати за растителна защита, които

Спряха контрабанден канал за пестициди, един митничар обработвал пратките

За арестуваните 18 тона контрабандни препарати за растителна отбрана , които бяха открити от митническите чиновници в края на септември на Министерство на правосъдието Капитан Андреево, се счита , че са част от контрабанден канал, работил в протежение на повече от година. Това посочва последващата работа на Агенция " Митници " по случая.

Първоначалните данни разкриват 14 идентични колети , при които е допустимо пестициди да са внасяни незаконно , укрити сред перилни препарати.

11 от доставките са осъществени в срока от август 2020 година до април 2021 година , а 3 в срока от юни до август 2021 година , като транспорт №15 е бил арестуван .

При съвсем всички открити случаи е употребявано едно и също транспортно средство, доставян е подобен размер стока, разказана като " перилни препарати, омекотители и памперси " , от спедитор в Турция за адресат - юридическо лице в София.

Стоката е била допускана за свободно обращение без физически надзор посредством МБ Аерогара София от един и същи чиновник , за което е възложена дисциплинарна инспекция .

Последната доставка от 23 септември е арестувана на Министерство на правосъдието Капитан Андреево за щателна митническа инспекция .

По време на контролните дейности , при пролъчване с рентген и при последвалата физическа инспекция , митническите чиновници откриват , че в кашоните зад т. нар " запушалка " от омекотители се транспортират препарати за растителна отбрана . Задържани са 21 381 броя опаковки в бутилки и полиетиленови пакети с общо 14 578 литра и 3824 кг разнородни типове и марки препарати за растителна отбрана за над 321 000 лв. .

С инспекцията си митническите чиновници на процедура неутрализират контрабандния канал, а при следващи дейности са разпознати лица, за които са допуска , че имат отношение към трафика на незаконни препарати за растителна отбрана .

Източник: dir.bg