За втори път от Българско дружество за защита на птиците

...
За втори път от Българско дружество за защита на птиците
Коментари Харесай

Отново ще броим врабчетата в България

За повторно от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) провеждат броене на врабчетата в България.
Тази година това ще се случи през май.
Единственото належащо изпитание от страна на искащите да броят врабчета ще бъде да се записват на уеб страницата vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят единствено 10 минути и запишат данни си. Тези, които към този момент са го създали, единствено би трябвало да влязат в профила си.
„ НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА “ има за цел да оцени положението на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си резервира авансово комфортно място, което да посети в деня на броенето. На уеб страницата има и подробна информация със фотоси на трите типа врабчета.
На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Тази година ще разчитаме на вас да се включите в броенето през май. Целта ни е да установим закономерности в желанията на птиците към средата. Точно за това, за нас е доста значимо да се включат колкото се може повече хора от разнообразни по вид обитаеми места.
А за какво ще броим месец по-късно? През май трите типа врабчета сигурно към този момент ще гнездят и с помощта на преброяването ще можем да разберем местата, които избират за развъждане на дребните си. Броейки врабчетата дни по-късно, спрямо предходната година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространяването им преди и по време на гнезденето им.
Миналата година доказахме, че врабчетата заобикалят места за живот, където равнищата на звук са високи и липсват зелени площи, както и че избират среда с разнородни местообитания, която им обезпечава нужните условия за битие. Искаме да разберем, дали ще се резервира тази причинност или не с месец разлика в броенето, допълват от Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).
В акцията „ НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА “ предстоят разнообразни интензивности, за които ще научавате от vrabcheta.bg и уеб страницата на Българско дружество за защита на птиците birds.bg.
Разчитаме, че всичките 550 индивида, които броиха преди година още веднъж ще бъдат част от фамилията на врабчетата и през май, и се надяваме да увлечем доста повече хора да се включат в „ НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА “, написа още в известието до медиите на Българско дружество за защита на птиците.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР