За втори път Дружество за защита на птиците организира броене

...
За втори път Дружество за защита на птиците организира броене
Коментари Харесай

През май започва броене на врабчетата в България

За повторно Дружество за отбрана на птиците провежда преброяване на врабчетата в България. Тази година броенето стартира през май. Отново единственото належащо изпитание от страна на искащите да броят врабчета ще бъде да се записват на уеб страницата vrabcheta.bg и в деня на броенето да отделят единствено 10 минути и запишат данни си. Тези, които към този момент са го създали, единствено би трябвало да влязат в профила си.

„ НИЕ БРОИМ ВРАБЧЕТАТА “ има за цел да оцени положението на трите най-често срещани врабчета – домашно, полско и испанско. На vrabcheta.bg има интерактивна карта, която предлага на всеки да си резервира авансово комфортно място, което да посети в деня на броенето. На уеб страницата има и подробна информация със фотоси на трите типа врабчета.

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Целта на Българско дружество за защита на птиците е да откри закономерности в желанията на птиците към средата. Точно за това е доста значимо да се включат колкото се може повече хора от разнообразни по вид обитаеми места.

През май трите типа врабчета сигурно към този момент ще гнездят и с помощта на преброяването ще можем да разберем местата, които избират за развъждане на дребните си. Броейки врабчетата дни по-късно, спрямо предходната година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространяването им преди и по време на гнезденето им.

Миналата година стана ясно, че врабчетата заобикалят места за живот, където равнищата на звук са високи и липсват зелени площи, както и че избират среда с разнородни местообитания, която им обезпечава нужните условия за битие.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР