За втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за

...
За втори път автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за
Коментари Харесай

Автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за финансова подкрепа

За повторно автобусните превозвачи ще могат да аплайват за финансова поддръжка. Това е оповестил министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Христо Алексиев по време на среща с представители на автобусния отрасъл и общините. По думите му в мярката за подкрепяне на бранша, заложена за тази година, за първи път са включени огромните автобусни акции и общинските предприятия за транспорт на пасажери.

„ Предвидените в държавния бюджет средства са 40 милиона лв.. Срокът за усвояването им е до края на година. За задачата е належащо да работим оптимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства. След нотифициране на мярката от Европейската комисия ще стартира процедурата по кандидатстване и приемане на финансирането от превозвачите и общинските транспортни сдружения “, отбелязва министър Христо Алексиев. Той бе безапелационен, че ще се направи всичко допустимо да бъдат открити верните механизмите за заслужено разпределение на плануванаъа държавна помощ.

В края на идната седмица всички нужни документи би трябвало да са изпратени в Европейската комисия, с цел да започва процедурата по нотифициране на държавната помощ, показва министър христо Алексиев. Дотогава дружно с сектора и общините би трябвало да са направени критериите.

Припомняме, че през декември предходната година Европейската комисия утвърди българска скица в размер на близо 15 млн. евро за подкрепяне на микро, дребни и междинни компании за автобусни транспорти, наранени от коронакризата. Това е станало съгласно Временната рамка за държавна помощ, призната от Европейския съюз. Целта на мярката бе да се смекчи икономическите последствия върху сектора. Тя трябваше да подкрепи неочакваният дефицит на ликвидност, пред който бяха изправени тези сдружения поради степента на въздействието на пандемията върху техните действия. Помощта бе под формата на директни безплатни средства. С тях се покриваха отчасти оперативните разноски за автобусен транспорт на пасажери от 1 февруари 2020 година до шест месеца след влизането в действие на съглашението за разпределяне на безплатни средства, подписано сред бенефициера и българското Министерство на превоза, осведомителните технологии и известията.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР