За всяка втора фирма последните сметки за електроенергия със сигурност

...
Коментари Харесай

Нови възможности за бизнеса да получи по-ниски сметки за ток

За всяка втора компания последните сметки за електрическа енергия сигурно са били изненадващо високи. Но повода за това е освен повишаващата се борсова цена на електрическата енергия през последните два-три месеца, а и фактът, че до момента тези компании не са си избрали постоянен доставчик с ток. По тази причина тях ги обслужва така наречен снабдител от последна инстанция и действително заплащат най-високите вероятни цени.

Първото и най-лесно решение за тези бизнеси е интензивно да потърсят предложения от търговците на ток и да сключат контракт. ТОКИ () да вземем за пример е създала решения особено за потребностите на дребните и междинните бизнес клиенти и предлага гъвкави проекти за всеки консуматор. Актуалната все още общоприета оферта за закрепена цена за една година напред е с към 15-20% по-ниска от тази, която получават компаниите от доставчиците от последна инстанция.

За тези, които не желаят да се ангажират с дълготраен контракт и избират да имат опция бързо и без неустойки да вършат промени, ТОКИ предлага и така наречен свободен абонамент. При него договорът може да се приключи по искане на клиента с 30-дневно предупреждение. Актуалната все още цена за тази услуга е даже по-ниска от закрепената, като има опция за смяна от страна на ТОКИ един път на тримесечие с 30-дневно предупреждение, според от ценовите придвижвания на енергийната борса.
Зелена опция
Русе е един от районите в страната, където бизнесът към този момент има изразен афинитет към зелената сила. По данни на ТОКИ компаниите в региона по-често, в сравнение с е междинното за страната, избират специфичния тарифен проект за доставяне с възобновима електрическа енергия. При този проект се трансферират гаранциите за генезис на доставената сила, издадени от Агенцията за стабилно енергийно развиване, и зелени документи за спестени CO2 излъчвания, издадени от ТОКИ.

Или казано по различен метод - за потреблението на ток през обещано тримесечие компаниите получават документ, че силата, която са употребили, е създадена от слънце, вятър, вода или биомаса, и по този метод се нареждат като климатично виновни, оказват помощ за опазването на околната среда, като това им носи и спомагателни имиджови изгоди.

В този случай цената на електрическата енергия е с не повече от половин стотинка над общоприетата цена на ТОКИ за киловатчас.
Градове Русе Капитал Градове е поредност, изследваща достиженията и проблемите на бизнеса в районите на България. Директните контракти - най-хубавата дълготрайна опция
Освен тези цени обаче към този момент има и други благоприятни условия, които могат да обезпечат сила на сигурна и по-изгодна цена за дълъг интервал. Става дума за дълготрайните контракти за доставка от ВЕИ източници, които обезпечават предвидимост на разноските за години напред и понижават доста ценовия риск на енергийната борса.

Буквално дълготрайните контракти за покупко-продажба на електрическа енергия (Power Purchase Agreements - PPAs) подсигуряват доставка на сила на по-ниски цени от борсовите.

Допълнително те дават опция да се показва безапелационен ангажимент за запазване на околната среда и стабилно развиване пред клиентите и вложителите, с което да се покрият регулационни условия, да се усъвършенства ESG (Environmental, Social and Governance) рейтингът на компанията или да се генерират спомагателни финансови и маркетингови преимущества.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР