За всички почитатели на спортното катерене Адам Ондра със сигурност

...
За всички почитатели на спортното катерене Адам Ондра със сигурност
Коментари Харесай

Запознайте се с Адам Ондра - един от най-добрите катерачи в света

За всички фенове на спортното катерене Адам Ондра сигурно не е безизвестно име. За останалите - умерено може да поясним, че той е един от най-хубавите катерачи в света. Причина за това са многочислените му достижения във отвесния спорт, най-важното измежду които е прекосяването на най-трудния маршрут в света.

През септември 2017 година 26-годишният чех се трансформира в първия в историята човек, изкатерил маршрут с впечатляващата категория 9c. Постижението се случи в пещерата Флатангер в Норвегия, а след това Ондра кръсти маршрута “Тишина”.

Фокусът на Ондра не пада единствено върху спортното катерене. Той е сложен играч, който господства в огромна част от дисциплините на спорта, измежду които биг уол (big wall) катерене и боулдъринг. Уменията му не остават незабелязани и небезивестният катерач Уил Гад го дефинира като бегач, който господства във всички посоки - от спринтовите дистанции до ултрамаратоните.

Какво още забавно около биографията на чешкия катерач, прочетете в идващите няколко обстоятелството:

Адам Ондра стартира да се катери, когато е на 6 година
Когато е на 13 година минава първия си маршрут с категория 9а
През 2013 година Ондра печели борбата с Крис Шарма (тогава считан за най-хубавия катерач в света) за изкатерване на сложния в този интервал маршрут - Ла Дура Дура
През 2019 година чехът стана и първият човек в света, минал от първи опит маршрут от категорията 9а+
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР