За Владимир Путин историята определено не тече по традиционния начин.

...
За Владимир Путин историята определено не тече по традиционния начин.
Коментари Харесай

Путин иска преиграване на Студената война

За Владимир Путин историята несъмнено не тече по обичайния метод. След идването си в Кремъл през 2000 година, някогашният офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) не е спрял да пренаписва някои нейни глави, изключително тези, които след рухването на комунизма, утвърдиха загубата на въздействие на Москва над съседите й. Да изтриеш или да изпразниш от наличие независимостта от 1991 година, да преиграеш Студената война в своя изгода - съветският президент, който счита изгубването на Съюз на съветските социалистически републики за " геополитическа злополука ", желае да преразгледа постсъветския интернационален ред и да възвърне въздействието си върху някогашните републики на Съюз на съветските социалистически републики. Това написа в публикация за френския всекидневник Le Figaro политическият анализатор Изабел Ласер.

Обсебен от концепцията за демократична и демократична болест, идваща от Украйна, която може да заплаши режима му, Владимир Путин предложи на 17 декември на американците и на НАТО нова Ялта, която ще ги прогони от Източна Европа, ще предначертае геополитическата карта на континента и ще разреши на Москва да си върне контрола, директно или индиректно, над някогашния руски гласис. Украйна е главната целева страна. За разлика от Грузия, чийто протест отслабна след съветската военна интервенция през 2008 година, и Беларус, която беше принудена да коленичи пред политическия и стопански напън от Кремъл, Украйна, макар анексирането на Крим през 2014 година и дестабилизирането на Донбас, неуморно афишира привързаността си към Запада и демокрацията и все по-силно чука на вратите на НАТО и Европейския съюз. Но за Владимир Путин вероятността този огромен комшия да влезе в Атлантическия алианс, колкото и да е далечна, постоянно е била алена линия.

Въпросът за съветския ултиматум, който ще бъде в основата на срещата сред Джо Байдън и Владимир Путин в Женева на 10 януари, не визира единствено Украйна. Двата контракта, препоръчани на 17 декември от съветския президент на Съединените щати и Атлантическия алианс, изискващи да бъдат признати " неотложно ", са равнозначни на самопотопяване на НАТО. Владимир Путин упорства за преустановяване на всяко по-нататъшно разширение на Алианса, за непрекъснато заледяване на базите му на територията на някогашния Съветски съюз и за евакуиране на американските нуклеарни оръжия от Европа. Кремъл също по този начин приканва НАТО да приключи активността си в страните от Източна Европа и по-специално в балтийските страни и в Полша, където Алиансът се ускори в границите на ограниченията за " презастраховане " на своите съдружници. Това индиректно тласка американците да изоставен Източна Европа. " Владимир Путин желае да заличи разпадането на Съюз на съветските социалистически републики. Той счита, че салдото на силите се е трансформирал и че в този момент е в интерес на антизападните ревизионистки сили ", написа френската социоложка Франсоаз Том в публикация, оповестена в Desk Russia.

Руският президент желае да има думата по въпроса за европейската сигурност. През 1945 година конференцията в Ялта насърчи разделянето на Европа. Тъй като по това време Сталин получи от Рузвелт и Чърчил признаването на зона на съветско въздействие на Изток, Владимир Путин в този момент желае от американците възобновяване й, което последователно стопи доближаването на някогашните руски страни със Запада. Той желае да трансформира постсъветското пространство в сфера на жизненоважни ползи и извънредно владичество на Русия, приета за такава от Запада. В противоположен случай Кремъл заплашва Украйна, само че и Запада " с военно-техническа опция ". " Европейците също би трябвало да помислят дали желаят да избегнат превръщането на своя континент в сцена на военна борба ", сподели заместник-министърът на външните работи Александър Грушко.

Съединени американски щати и НАТО осъдиха настояванията на Кремъл. Но съветският президент е в мощна позиция. " Ако Владимир Путин се държи по този начин, като че ли има превъзходство по този въпрос, това е тъй като в действителност е по този начин ", написа Дмитрий Тренин, шеф на Московския център " Карнеги ". Той е събрал повече от 100 000 мъже и тежко съоръжение по границите на Украйна, където може да провокира военна намеса в границите на часове. Освен военното изнудване, Владимир Путин печели и от слабостта на американците.

Вярно е, че те заплашиха Москва с нови наказания, в случай че нахлуе в Украйна. Но като настояват, че няма да употребяват военна мощ, с цел да я защитят... Американците от дълго време гледат на изток повече към Пекин, в сравнение с към Москва. " Има интелектуална инерция в администрацията на Байдън по руско-украинската тематика. Голямо комплициране и малко въображение. Владимир Путин сложи пръста си върху несъгласието на американската външна политика, която от една страна отхвърля да наложи несъгласие на влизането на Украйна в НАТО, а от друга не желае да пази Киев при положение на " съветска военна офанзива ", изяснява Бенжамен Хадад, шеф на стратегия " Европа " на Атлантическия съвет. На 10 януари в Женева Джо Байдън се надява да избегне усложнение на случая и да " завоюва време ", с цел да откри дипломатическо решение на украинската рецесия. Но рискът, продължава Хадад, е, че американците са в капан. Първоначалната реакция на съветските закани трябваше да бъде по-силна. За да преговаряте, би трябвало да сте в баланс на силите. "

В този подтекст какви общи точки ще могат да намерят двамата президенти на крайбрежията на Женевското езеро? Някои регистрират опцията за мораториум върху разширението на НАТО към Украйна и Грузия. Но прекомерно мощни отстъпки от Белия дом, с цел да се зачетат алените линии на Кремъл, биха нанесли спомагателен удар върху американското доверие във към този момент мощно афектирания свят. През август 2013 година отводът на Барак Обама да нанесе удари против сирийския режим, който прекрачи алената си линия във връзка с химическите оръжия, трайно отслаби американската тирада и отвори автомагистрала за съветски интервенции в района. Катастрофалното евакуиране от Афганистан през август 2021 година, което сътвори облика на слаба и изплъзваща се Америка, единствено ускори подозренията на съдружниците по отношение на надеждността на Съединените щати. След това отдръпване страните по света предефинират своите геополитически позиции.

Особено суровият звук на Русия, който изключва всевъзможни " отстъпки " по нейните претенции, не беше омекотен от телефонния диалог на 30 декември, по искане на Кремъл, сред Джо Байдън и Владимир Путин. Президентът на Съединени американски щати смекчено сподели, че е " решен " да реагира на следващата съветска инвазия в Украйна. Владимир Путин от своя страна изиска " резултати " от настояванията си за гаранции за сигурност.

Докато ултиматумът е насочен към американците и европейците, Европа беше изключена от договарянията на 10 януари. Владимир Путин, който не приема на съществено разделения и властово небалансиран Европейски съюз, наложи среща на четири очи със Съединените щати, както в дните на Студената война. Жозеп Борел, външен министър на Европейски Съюз, беше по-твърд от Белия дом в осъждането на съветските претенции, които се смятат за " изцяло неприемливи ". Такива са и заканите против Украйна. " Териториалната целокупност на една страна и правото на суверенна страна да взема решение личното си съдействие с други страни или съюзи, тези правила не подлежат на договаряне ", предизвести той. Въпреки това, Европа е държана настрани от Русия, която желае да разиска ориста си и да предефинира архитектурата за сигурност на континента единствено със Съединените щати...

Що се отнася до Украйна, нейната вероятност един ден да се причисли към НАТО още повече се отдалечава. Френската социоложка Франсоаз Том предизвестява: " След Мюнхен 1938 година западняците доста се срамиха, че са изоставили Чехословакия в лапите на Хитлер. Днес ние плахо подвеждаме Украйна, само че даже не осъзнаваме нашето непочтеност и заплахата да се подадем на един агресор. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР