За възможни протести на таксиметровия бранш във Варна, Бургас и

...
За възможни протести на таксиметровия бранш във Варна, Бургас и
Коментари Харесай

Таксиджии готвят протести

За вероятни митинги на таксиметровия отрасъл във Варна, Бургас и Велико Търново поради неспазен ангажимент на държавното управление за облекчение на налога върху таксиметровите услуги, предизвести в коментар за Българска телеграфна агенция Красимир Цветков, ръководител на Националния транспортен профсъюз.

Има напрежение в Бургас, Варна и Велико Търново, уточни Цветков и изясни, че повода е данъкът върху таксиметровия транспорт на пасажери. В момента се водят диалози сред таксиметровите организации в съответните градове. Ако има митинги, те ще бъдат проведени взаимно на всички места, уточни Цветков. Той осведоми, че във Велико Търново общината събира 500 лева налог, във Варна - 690 лева, а в Бургас - 650 лева Цветков сподели, че по време на взаимния митинг на транспортния и ресторантьорския отрасъл през септември служебният вицепремиер Гълъб Донев и министърът на превоза Христо Алексиев са дали обещание финансови облекчения за бизнеса, включително и на таксиметровия, с приемане на най-малък размер на налога за таксиметрова активност от 300 лв..

Правителството пое ангажимент, че това ще бъде направено, както през предходната година, когато със Закона за бюджета беше признато общините да бъдат обезщетени от държавния бюджет за разликата в налога. Столичната община е единствената община в България, която с решение на Столичния общински съвет от 28 октомври одобри данъкът за такситата да бъде 300 лева за 2022 година, като чака разликата от 550 лева до цялостния налог /850 лева./ да бъде обезщетена от държавния бюджет. СОС одобри обаче това решение под изискване. Ако не бъде обезщетена от бюджета, разликата ще бъде дължима от таксиметровите превозвачи до 31 декември 2022 година и това е доста значимо, акцентира ръководителят на таксиметровия профсъюз. Той изрази страдание, че останалите общини не са приели такова решение и към сегашния миг събират цялостния размер на налога. В тези общини няма безусловно никакви дейности в посока облекчение на този налог, сподели Цветков.

Според него държавното управление е трябвало да беседва с Националното съдружие на общините за приемане на решения на общинските препоръки за понижаване на налога. Сдружението обаче не е подхванало следващи дейности към самите общини и те събират цялостния размер на налога. Няма никаква гаранция, че и в София няма да се наложи довнасяне на налога от таксиметровия отрасъл, разяснява Цветков. Той осведоми, че към този момент от един месец е в ход акцията за издаване на разрешителни за такситата от страна на общините. Данъкът върху таксиметровия транспорт на пасажери се заплаща предплатено, т.е. в този момент се заплаща данъкът за 2022 година, посочи Цветков.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР