За трети пореден път в Челле ди Булгерия под националните

...
За трети пореден път в Челле ди Булгерия под националните
Коментари Харесай

Общо български събор в италиянския град Челе Ди Булгария

За трети следващ път в Челле ди Булгерия под националните трибагреници на Италия и България се организира общобългарски събор, за който от нашата страна пристигнаха представители на клуб по прабългарски бойни изкуства, реализатори на национални песни, художници, поети, публицисти и доброволци към фондация „ Въздигане ".

Гостите донесоха като подарък огромни платна на български художници с прабългарски сюжети, като една от картините кметът на Челле ди Булгерия - господин Джино Марота, избра особено за своя кабинет.

Както е достигнало до нас от историята, макар бащината повеля, съхранена в притчата за Кубратовия вързоп пръчки, петимата синове на кан Кубрат се разделят и поемат в разнообразни направления, като единствено най-големият - Бат Баян, остава с народа си по бащините места, познати ни като Волжска България.

Алцек доближава с войската си до северна Италия и последователно се придвижва на юг, като с цел да получи позволението на краля на лангобардите Гримуалд поема уговорката да отбранява земите му от вражеските нападения.

Името Челле ди Булгерия значи „ български килии " и е останало от времето, когато в пазвите на наричащата се и до през днешния ден планина Булгерия е имало манастир с български монаси.

В Челле ди Булгерия живеят към 2 000 души.

Преди две години по самодейност на локалните хора и българската фондация „ Въздигане " в центъра на градчето бе повдигнат монумент на кан Алцек, дело на българските скулптори Дишко Дишев и доцент Николай Нинов.

На церемонията по откриването на паметника учебният хор от градчето извършва химна на Република България и италианския химн, свири градският духов оркестър, а кметовете на Челле ди Булгария и на Велики Преслав тържествено подписват контракт за побратимяване.

В днешна Италия към 100 са обитаемоте места и географски местности, в корена на чието име е България - Булгарино, Болгери, Болгаре, Булгариграсо, Булгариа ди Чезина и още доста сходни.

Има непокътнати десетки имена на семейства като Булгароти, Булгаручи, Булгарели и Булгари, като последното е точно на компанията, основала една от най-престижни международни марки бижутерия и парфюми.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР